BG | EN

Инспектор от варненския затвор е задържан за корупция

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Полицията задържа инспектор от варненския затвор за участие в корупционна схема.

Според събраните по делото доказателства той се е облагодетелствал финансово, за да извършва действия по служба, свързани с правното положение на лишени от свобода. Последните заплащали услугите предварително чрез парични преводи към трето цивилно лице, става ясно от прессъобщение на държавното обвинение.

Акцията е била осъществена на 27 август под прякото ръководство на екип от прокурори от Окръжната прокуратура във Варна и със съдействието на ръководството на затвора във Варна.

На 28 август 2018 г. на инспектора като извършител и неговия съучастник като помагач са били повдигнати обвинения за престъпление по чл. 301, ал.1 от Наказателния кодекс. С постановление на наблюдаващите прокурори те са били задържани за срок до 72 часа, след което ще се внесе искане във Варненския окръжен съд за вземане на мерки за процесуална принуда.

Разследването продължава. Заради фактическата и правната си сложност то е възложено на екип от следователи от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура във Варна,  допълват от прокуратурата.

Това е вторият случай на задържани служители на варненския затвор от началото на лятото. В средата на юни трима наздиратели бяха задържани с обвинение, че пускали нерегламентирано задържан от затворническото общежитие.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините