BG | EN

Висшия съдебен съвет ще проверява дали Лозан Панов е накърнил независимостта на Апелативния спецсъд

Снимка: pixabay.com

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) ще проверява проверката, която председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов възложи на делата за мерките за неотклонение на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в Апелативния спецсъд. Съдебните инспектори трябва да установят дали назначената от Панов проверка е накърнила независимостта на съда.

Повод за дебата по темата е станало писмо до ВСС от съдии от Апелативния спецсъд, начело с председателя му Георги Ушев, в което те питат дали е правомерно и допустимо да се нарежда проверка, включваща и неприключило производство по чл. 270 от НПК, в срока на произнасяне на компетентния съд, без никакви данни и посочване на каквито и да е фактически основания за отклонения в разписаните правила за организацията на дейността на съдебния орган, и съставлява ли това опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите, на които предстои да се произнесат по спорния предмет , а също и дали съставлява проява на тенденциозно отношение към специализираните съдилища и в частност към АСнС, предвид обстоятелството, че спрямо никой друг съдебен орган в страната не са били предприемани проверки при идентични условия.“

Днешното решение е било взето със 7 гласа „за“ и 6 „против“.

В края на ноември т.г. Лозан Панов възложи на Кoмиcия нa Върховния касационен съд /ВКС/ пpoвepĸa нa Aпeлaтивния cпeциaлизиpaн cъд (ACнC) пo пoвoд нa пyблиĸaции в мeдиитe, cвъpзaни c paзглeждaнeтo нa иcĸaниятa зa пpoмянa нa мepĸитe зa нeoтĸлoнeниe нa бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Проверката установи пропуски, чието оповестяане бе последвано от писмото на 11-те съдии от АСнС.

Разпореждането на проверка е правомощие на председателя на ВКС, регламентирано в Закона за съдебната власт, който предвижда, че шефът на върховния съд „извършва лично или възлага на съдия от Върховния касационен съд проверки на организацията на дейността на съдиите от апелативните съдилища“, писа по-рано по темата Дневник.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините