BG | EN

Иновации за оцеляване – историята на училището в с. Петко Славейков, което стана на 130 години

Изявените деца на училището в с. Петко Славейков получиха грамоти за празника
Снимка: „За истината“

За последните двайсет години в община Севлиево са закрити седем селски училища.

Според справка на Държавен архив Габрово закрити са и още пет, но за тях няма данни кога точно е станало това. В общината, която има 45 населени места, без да броим общинския център, са останали само шест действащи училища и в тях има по двайсет, трийсет деца.

Изключение е Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ с. Петко Славейков, което днес, на 24 май, става на 130 години. В училището учат 55 деца, обучават ги 12 учители. В селото, което е едно от големите в община Севлиево, деца има, но родителите им ги изпращат да учат в града.

Града пред селото

Дъщерята на Семра Ахмедова догодина ще бъде първокласничка. Семейството живее в с. Петко Славейков, а Семра е на празника по повод 130 години училище в селото. Радва се на успехите на децата, но казва, че ще запише дъщеря си на училище в града. Жената няма съмнение, че учитеките в селото са добри преподаватели, но иска дъщеря й да стане по-социална и да общува с повече и различни деца.  Казва, че й се ще детето отрано да се научи само да се оправя в по-оживена среда и това е единствената причина, поради която майката ще изпрати детето си да учи в града. 

Близостта на селото до града (селото е на 12 км. от Севлиево) се оказва най-големия проблем пред оцеляването на училището в с. Петко Славейков, казва директорката Маргарита Тинкова. Трийсет процента от децата в селото ходят на училище в Севлиево. Директорката не намира обяснение. Казва, че ако в града учителят има около минута, за да обърне внимание на ученик, в селото за същото има повече време. А резултатите от външното оценяване говорят, че качеството на преподаване в с. Петко Славейков е високо.

Парите следват ученика – сбърканият модел

Моделът, който правителството на Тройната коалиция наложи за финансиране на училищното образование „парите следват ученика“ се оказа най-големият ликвидатор на българските училища. За да получат по-голямо финансиране училищата с повече възможности се надпреварват да привличат ученици и така лишават от деца училищата с по-малки възможности. Те от своя страна все повече се обезлюдяват с всяка следваща година. В това не би имало нищо притеснително, ако бе рефлектирало върху по-високо качество на образованието, но и това не се получи. За да запазят броя на учениците си, тъй като парите се отпускат за брой ученици, учителите, къде осъзнато, къде неволно, правят повече компромиси с качеството на преподаване. Един от най-популярните компромиси са т.нар. слети паралелки, в които учат едновременно деца от първи и трети клас, например. В резултат от компромисното образование, което в случая е неизбежно, от училище излизат недостатъчно подготвени ученици, които по-късно не успяват да се реализират.

Нов модел или оцеляване

За да задържат децата в селото екипът на Основното училище в с. Петко Славейков е защитил иновативен метод на преподаване и училището е в списъка на иновативните училища у нас. Това са училища, в които се създава нов модел на обучение, от който се очаква по-висока успеваемост на децата, усвояване на нови знания и критично мислене.  

Училището има свое знаме и знаменна група
Снимка: „За истината“

Иновацията, която учителите от с. Петко Славейков са защитили е обучение по английски език от първи клас. И ако за някои това се струва маловажно, важно е да се отбележи, че майчиният език на преобладаващата част от децата в селото е турски и когато тръгнат на училище те започват да се учат да четат и пишат на български. Така английският им става втори чужд език, заради което е необходим специален подход на преподаване.

Откакто са въвели ранното изучаване на английски език, интересът към първи клас в селото нараснал, отчита директорката.

Как започва всичко     

Днес в с. Петко Славейков търсят иновативни подходи, за да задържат децата в училице, докато преди 130 години се е търсело място, което да побере децата, които искат да учат.

За начало на 130-годишното училище се счита 1893 г., а за него основател Петър Каймазов, родом от същото село. Той се заема с трудната задача да образова децата на хората в селото. По онова време неграмотността била твърде голяма, единици са можели да четат и пишат.

Първият учител Петър Каймазов всъщност не бил учител. Учител бил брат му, а Каймазов поназнайвал нещо от него за преподаването. Това му дало смелост да формира група от няколко младежи, които искали да учат и да започне да ги обучава в къщата на Ганьо Дочев Туркоолу. За работата на учителя по това време не се заплащало, понякога учениците му ловяли раци по деретата, пише Петко Недялков в книгата си „Минало и настояще на Петко Славейков“.

Желаещите да учат се събирали в къщата на Каймазов. Едва три години по-късно, през 1896 г. е назначен първият учител в селото Христо Тотев. По това време била вдигната нова сграда на селската община. Там, на първия етаж, се преместило и тогавашното училище.

През 1909 г. е построена училищна сграда с пет класни стаи, която е разширена с още две класни стаи през 1934 г. През 1927 г. е разкрита пълна прогимназия, а през 1959 г. се обединяват българското и турското училище в НОУ „Кирил и Методий”. Броят на децата расте, което налага необходимостта от нова сграда.

Двуетажна училищна сграда е построена през 1962 г. През есента на 1986 г. е направена първа копка за разширение на училището и през 1991 г. е открита новата триетажна сграда, в която училището се помещава и до днес. 

Това е сухата стастика в дати. Зад нея са хилядите деца, научили се да пишат и четат в класните стаи на училището в с. Петко Славейков – едно от шестте останали селски училища в 45 села на севлиевска община, което на 24 май чества своя патронен празник за 130 път.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините