BG | EN

Инициативни комитети обявиха стачна готовност в Девин заради предстоящ конкурс за директор на болницата

Организаторите на протеста на 20 юни Лора Славчева (в ляво) Диана Чаушева и адв. Живко Чепишев по повод обявения конкурс за управител на здравното заведение. Снимка: „Отзвук“, архив

Инициативните комитети „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат“ и „За Девин“ обявиха стачна готовност в декларация до министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров по повод насрочения за утре (4 януари 2019г.) конкурс за директор на „МБАЛ Девин“ ЕАД.

Декларацията е подписана от Лора Славчева – председател на ИК „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат“ и Живко Чепишев – председател на ИК „За Девин“, съобщи регионалното издание „Отзвук“.

В документа, който изданието публикува на страницата си, инициативните комитети изразяват опасения, че конкурсът няма бъде обективен, тъй като се председателства от общинския съветник и председател на „Жени ГЕРБ“ Венета Тодорова, която няма няма нужния ценз и компетентност в областта на здравеопазването, а останалите членове на комисията заемат държавни служби и са зависими от политически натиск. Конкурсът за възлагане управлението на „МБАЛ Девин“ ЕАД е бил обявен след решение на Общинския съвет от 14 ноември. До крайния срок – 17.00 часа на 28 декември, документи са подали двама кандидати. По неофициална информация, цитирана от смолянското издание, това са досегашният изпълнителен директор Радка Грозданова и проф. Ивона Даскалова, доскоро началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във Военно-медицинска академия – София.

В декларацията, изпратена и до министъра на здравеопазването, директора на НЗОК, областния управител на Смолян и председателя на ОбС – Девин, се пояснява, че това е втори опит за провеждане на конкурс за изпълнителен директор на „МБАЛ Девин“ ЕАД. Първият е бил насрочен за месец юни м.г. и отменен от Общински съвет – Девин един ден, след като приключил срокът за подаване на документи, а мотивът за това била отменена наредба месеци преди обявяването на конкурса. Още по това време екипът от лекари – специалисти, медицински сестри и помощен персонал, работещи в общинската болница, са изразили подкрепата си за настоящия директор на „МБАЛ Девин“ ЕАД Радка Грозданова и след поредица срещи и разговори са декларирали пред кмета и членовете на общинския съвет, че не желаят на този етап нови експерименти с лечебното заведение, посочвайки и позовавайки се на конкретни примери и основателни мотиви за това, се разбира от декларацията.

„Ние не сме против провеждането на конкурс, а сме против  тенденциозното му провеждане!“, пишат инициативните комитети и декларират, че заставт зад исканията на лекарите, специалистите по здравни грижи и помощен персонал на болницата и обявяват стачна готовност.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините