BG | EN

Индиец и трима българи са обвинени за трафик на жени

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност четирима души за участие в организирана престъпна група за трафик на жени в страни от Западна Европа и Кипър с цел принудително сключване на фиктивни бракове с индийци и пакистанци. Крайната цел е била „съпрузите“ по незаконен начин да получат законно пребиваване в страните от Европейския съюз, съобщават от прокуратурата.

Участниците в групата, сред които индийски гражданин с постоянен адрес в София и трима българи, са били задържани на 8 май т.г. при операция на Главна дирекция „Гранична полиция“, СДВР и Специализираната прокуратура в столицата.

Според събраните до момента доказателства, поасочват още от прокуратурата, групата е действала от юни 2015 г. Участниците набирали жени, предимно от ромски произход, които били подмамвани с добро заплащане, но не всички получили обещаваното им възнаграждение. Жените били транспортирани предимно в Белгия, Австрия, Дания и Кипър, където били принудително държани, докато се съгласят да сключат граждански брак там или в България с непознати чужденци. Впоследствие „младоженците“ се регистрирали на адреси в съответните държави и кандидатствали за продължително пребиваване в тях на основание на гражданския брак с лице от Европейския съюз. Жените били принуждавани от участниците в групата да съдействат пред съответните миграционни власти за получаване на желания статут от чужденците.

На четиримата обвинени е наложено прокурорско задържане до 72 часа, допълват от прокуратурата.

Днес Специализираната прокуратура ще поиска съда да им определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините