BG | EN

Индексът за корупцията за 2023 г. дава най-добър резултат на България от 2012г., но все още предпоследно място в ЕС

Илюстративна снимка: Pixabay.com

България се изкачва с две позиции до място 67 в глобалната класация от 180 държави на организацията „Трансперънси интернешънъл“, касаеща възприятието за нивото на корупцията през 2023 г.

Това е най-добрата оценка за България от повече от 10 години.

Източник: https://www.transparency.org/

Данните отчитат положителни тенденции, като преодоляване на политическата нестабилност, но и отрицателни, като липса на цялостна визия и енергия в процеса на противодействие на корупция.

Резултатите от правосъдната реформа все още са сравнително ограничени по обхват и въздействие, посочват анализаторите.

Сред положителните тендеции е подобряване на плурализма в медийната среда, намираща израз в повишена критичност на медиите, поредица от журналистически разследвания на злоупотреби и намаляване на журналистическата автоцензура. Наред с тази позитивна тенденция има опити на натиск върху журналисти чрез завеждането на така наречените „дела – шамари“.

SLAPP делата са атака срещу свободното слово, благосъстоянието и свободата на обществото

Като резултат от подобрени показатели относно сигурност и вътрешен ред, откритост на управлението, включително електронно управление, прилагани механизми за гражданско участие и установен ред за сигнализиране за нередности, се наблюдава подобряване на оценките, свързани с върховенството на закона и реформите в съдебната система.

Погледната в контекста на останалите европейски държави, обаче, страната ни остава на предпоследно място в Европейския съюз, следвана само от Унгария.

Изследването за 2023 г. показва, че страната все още не е преодоляла значителните проблеми с върховенството на закона и с олигархичното влияние. Въпреки наличието на програми за законодателни реформи на няколко последователни правителства, следва да се отбележи, че законодателната дейност на парламента се отличава с две противоречиви характеристики – висок интензитет на законодателните промени и ниско качество на приетите закони. Под въпрос остава и ефективното приложение на законодателните промени. Приетият през 2023 г. закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения е пример за порочна законодателна практика и не е способен да постигне поставените пред него цели.

АКФ: Широко затворени очи срещу корупцията по високите етажи

За да бъде направен извод за съществен напредък в борбата с корупцията е необходимо стойностите на индекса да бележат съществено увеличение с повече от 3 т., посочват анализаторите.

Индексът за възприятие на корупцията измерва нивото на корупцията в публичните институции в 180 държави.

Западна Европа и Европейски съюз

Най-високи, и през тази година, остават стойностите в скандинавските държави: Дания, Финландия, Норвегия, Швеция, Нидерландия.

Най-ниски в Европейския съюз са стойностите за част от държавите в Централна и
Югоизточна Европа: Унгария, България, Румъния, Гърция, Хърватска, Малта.

Общо 16 % от държавите в региона са с Индекс под 50 (от които 3 на Балканите и 1 в ЦИЕ)

Източник: https://transparency.bg/

Светът: сериозни проблеми с корупцията

Средната стойност на индекса в световен мащаб е 43, като за последните пет години не е отбелязана промяна. За период от 10 години изследването показва, че 2/3 от държавите по света продължават да поддържат своя индекс под 50, което е показател за сериозни проблеми с корупцията.

Водещи позиции в класацията за тази година заемат Дания (90 т.), Финландия (87 т.), Нова Зеландия (85 т.); Норвегия (84), Сингапур (83 т.); в дъното на класацията са Южен Судан, Сирия и Венецуела (всичките с по 13 т.) и Сомалия (11 т.).

Основните изводи от тазгодишното изследване са, че въпреки криминализирането на корупцията и създаването на специализирани антикорупционни институции в редица държави по света, няма съществена промяна в глобален план – средната стойност на индекса се запазва на 43 т., само 28 са подобрили своето представяне, а 34 държави са влошили съществено своите индекси.

Изследването показва, че държавите с върховенство на закона и по-добре функциониращи демократични институции се намират на водещи позиции в класацията. Средната стойност на индекса на консолидираните демокрации е 73 т., на неукрепналите демокрации е 48 т., а на недемократичните режими – 32 т.

Какво представлява Индексът за възприятие на корупцията

Индексът за възприятие на корупцията (CPI) е създаден през 1995 година като комплексен индикатор за оценка на нивото на корупция в публичните институции.

Той се основава на аналитични доклади, оценки и непосредствените възприятия на представители на чуждестранния бизнес, академичните среди и анализатори на политическия и икономическия риск, включително и анкетирани експерти от изследваните държави.

Създаден е на базата на 13 различни изследвания, проведени от 12 независими една от друга авторитетни международни институции и изследователски организации.

Процесът по изчисляване на Индекса за възприятие на корупцията се преразглежда ежегодно, за да се гарантира неговата надеждност, като последно той е прегледан от Съвместния изследователски център на Европейската комисия през 2017 г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Съдия Лозан Панов към Прокурорския съвет: Колеги, отстранете незабавно главния прокурор!

Бившият пpeдceдaтeл нa BKC Лoзaн Πaнoв oтпpaви  oбpъщeниe ĸъм Bиcшия пpoĸypopcĸи cъвeт, в ĸoeтo пpизoвaвa ĸoлeгиятa, „пpeди Tитaниĸ“ дa ce e paзбил“,  дa ocвoбoди нeзaбaвнo и.ф. глaвeн пpoĸypop Бopиcлaв Capaфoв. Πpoĸypaтypa ce нyждae cпeшнo oт cилeн xapaĸтep c виcoĸ пpoфecиoнaлeн интeгpитeт, ĸaзвa Πaнoв.

Бургаският съд потвърди решението за изборите за общински съветници

Съдът отхвърля жалбата на партия СЕК и кандидатът за общински съветник Бисер Русимов, които оспорваха изборните резултати за общински съветници.

Още една община се обяви срещу ветрогенератори в морето

Кметът и общинския съвет в Созопол излязоха с декларации против разполагането на ветрогенератори в Черно море.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.