BG | EN

Имената на членовете на РИК – Силистра са ясни, заместник-председателите й – не

Заседанието за определяне на членове на РИК – Силистра
Снимка: Димитър Пецов

По покана на областния управител на Силистра Николай Неделчев, в последния срок за провеждане се състояха консултации за формиране състава на Районна избирателна комисия – Силистра за провеждане на предстоящите на 2-ри април предсрочни избори.

На консултациите присъстваха всички парламентарно представени партии, които дадоха предложения за ръководство и членове на комисията. Това бяха Коалиция “Герб-СДС”, Коалиция “Продължаваме промяната”, Коалиция “Демократична България-Обединение”, Партия “Възраждане”, Коалиция “Български възход”, Партия “ДПС” и Коалиция “БСП за България”. Съгласно закона, специално за Районната избирателна комисия – Силистра членовете са определени да бъдат 13.

Квотното разпределение, формирано на базата на последните избори за 48 – мо Народно събрание, е следното: 4-ма членове от “ГЕРБ-СДС”, 3-ма от “Продължаваме промяната”, 2-ма от “ДПС” и всички останали по 1 член.

От името на “ГЕРБ-СДС” общинският ръководител на “ГЕРБ” и председател на Общински съвет – Силистра Мария Димитрова предложи  4 кандидатури, една от които за председател. Това е Марияна Чобанова – юрисконсулт на Общински съвет – Силистра, която има вече опит като председател в предходни комисии. Другите трима, предложени за членове, са Ивелина Петрова, Марин Бонев и Росен Димитров.

От Продължаваме промяната бяха дадени 3 предложения, едното от които е за заместник председател на Мирела Петкова. За членове бяха предложени  Ванушка Георгиева и Сибел Севджан. Мирела Петкова и Ванушка Георгиева са били членове в предишната комисия 

Единственото предложение за секретар на комисията дойде от ДПС. Това е  Илхан Ахмед, за който от партията изтъкнаха, че има богат опит вече като секретар. За член от тяхна страна беше предложен Орхан Акиф.

Партия “Възраждане” предложиха една кандидатура за заместник председател  – тази на правоспособния юрист Константин Георгиев.

От “БСП за България” беше предложена за заместник председател Ивелина Николова – също член, с опит в предходни комисии .

Коалиция “Демократична България-Обединение” предложиха един кандидат за член – инженер Милен Илиев, който е бил досега два пъти член на РИК.

От името на Български възход предложение направи юристът Мирела Кръстилова, която предложи себе си за член на комисията.

В крайна сметка съгласие за ръководните органи на РИК-Силистра се постигна относно председателското и секретарското място, но по отношение заместник председателите това не се случи. Предложенията за заместник председатели се оказаха три, местата две, а трите сили, които дадоха предложения за заместник председател бяха Продължаваме промяната, БСП за България и Възраждане не отстъпиха. Затова окончателния състав на комисията ще се назначи служебно от Централната избирателна комисия.

Областният управител напомни на представителите на политическите сили, че независимо от решението на ЦИК, членовете на районната избирателна комисия ще бъдат назначени на работа от 11 февруари.

Един от най-назначаваните членове на РИК – Силистра в последно време е Росен Димитров. Той е син на председателката на общинския съвет и на ГЕРБ – Силистра Мария Димитрова, която го излъчи за мястото и този път. Той ще участва като член на комисията за пети пореден път. А участието си струва, защото възнагражденията, които определи за членовете на комисиите ЦИК за тези избори (в райони до 400 секции)   са следните: председател  1700 лева, заместник-председател  1615 лева, секретар 1615 лева и член  1530 лева. Членовете на РИК ще получават месечно възнаграждението от 11 февруари 2023 г., когато ще бъдат назначени, до 14 дни включително от произвеждане на изборите – 16 април 2023 г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините