„Има такъв народ“ върна получения мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев (вдясно) връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 45-ото Народно събрание „Има такъв народ” Антоанета Стефанова. Снимка: принтскрийн от видео

Парламентарната група на „Има такъв народ“ получи днес от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство и както беше анонсирано по-рано от лидера на партията – Слави Трифонов, веднага го върна.

„Ние вече обявихме, че няма да влизаме в коалиции с партиите на статуквото, защото те са безпринципни. Затова връщаме мандата“, обяви номинираната за премиер Антоанета Стефанова.

При държания глава отидоха Ивайло Вълчев, Тошко Йорданов и Антоанета Стефанова.

От „Има такъв народ “ вече заявиха, че няма да сформират правителство. Лидерът на партията Слави Трифонов мотивира решението така:

„Нямаме необходимите брой депутати и необходимите партньори. В такава ситуация ние не можем да съставим кабинет, не може да има стабилно правителство. Като няма стабилно правителство не може да има стабилно управление. Това е все едно , който някой кара една кола да зависи от други хора, които са отстрани, катастрофата е неизбежна.“

Трифонов номинира за кандидат премиер световният шампион по шах Антоанета Стефанова.

След като първите две политически сили в новия парламент – коалицията ГЕРБ-СДС и партия „Има такъв народ“, не съставиха правителство сега президентът Румен Радев трябва да реши на коя от останалите четири формации да даде последна възможност да сформира правителство.

Ако и третият опит в 45-ия парламент се провали, държавният глава ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам