BG | EN

Има такава държава

Полицейска акция за превенция на купуването на гласове край Бургаско
Снимка: МВР

Всеки ден ще е така до деня на изборите – медиите ще ни заливат с информация за бутафорните акции на МВР в страната, които уж целят да предотвратят или поне да намалят купуването на гласове, предимно от ромските гета и махали.

И да респектират онези, които се занимават с алъш вериша, който се активизира в последните дни преди вота.

Всеки ден ще гледаме от телевизора МВР шефа да ни обяснява превантивните действия на полицията в страната срещу купуването на гласове и акциите на службите с респектиращ ефект. Които завършват без особен ефект – образуването на няколко досъдебно производство, задържането на лица от криминалния контингент и на някоя друга цигара с марихуана.

Бихме рекли „Браво на полицията!“,

ако при тези акции бяха заловили тарторите, които разпределят парите от черните партийни каси в гетата. Ама то все така става, че някой от фамилията изчезва с парите през задния двор, докато полицията се чуди как да се справи с отвързаните кучета, които пазят стопаните си.

А когато роми свидетелстват пред журналисти, че лично кметът на общината им е давал

по 50 лева на ръка,

за да гласуват за неговата партия, какво се случва?

Повдигат обвинение на кмета, но не го отстраняват от поста му, докато върви разследването, а той, овластен с всички правомощия на закона, продължава да се разпорежда като местен феодал. И така има възможност да замете всички следи на престъпленията си. Например като заплаши ромите, свидетелствали против него пред съдия, че ако не оттеглят показанията си, ще вкара багерите в незаконното гето и ще събори къщите им. Или като пребие публично пред къщата си одързостил се да му поиска сметка ром защо използва общността им само по време на избори, а иначе нехае за проблемите им. Или като им прекъсне водоснабдяването в най-големите летни жеги със съдействието на ВиК, прокуратурата и полицията и при пълно мълчание на здравните власти, на ромските фондации и на други НПО-та за защита на правата им.

А когато изпратихме въпрос до Районната прокуратура в Стара Загора на каква фаза е разследването срещу кмета на Гурково за „купуване на гласове“, оттам поискаха да им отговорим в най-бърз порядък и да уточним за кои проведени досега избори става дума.

Писмото на прокуратурата може да видите тук:

От което можем да направим извода, че въпросният кмет е разследван(ако вече производството му не е прекратено) за купуване на гласове не само на едни избори. Или поне така излиза.  

Какво могат да направят ромите

в такива случаи, освен да изтеглят показанията си, дори при риск да бъдат обвинени в лъжесвидетелстване, да наведат глави пред кмета и да му се подчинят безпрекословно?

Какво би могъл да стори пребитият публично от кмета и неговия син ром, които се опитвали да изтръгнат езика му, защото много приказвал? За случая има и свидетели, и видеозаписи, но майката на унизения ром не спира да го кълне, че заради него могат да останат на улицата, ако съборят незаконната им къща. А останалите от гетото като виждат какво ги чака, си „подвиват опашките“ и скандират името на партията пред лидера й. А той им обещава някоя и друга благинка за изборите. И, разбира се, да защитава правата и свободите им, както досега.

Има ли българин, който да не знае

защо проблемът с незаконните ромски гета продължава да е актуален,

независимо, че бяха налети милиони по време на десетилетието на т.нар. „ромско включване“. Затова като чуят за „интеграция“, ромите започват да псуват или се хващат за кобура.

Незаконните ромски гета и махали, създадени още от Тодор Живков и неговия режим, продължават да се разрастват и няма точна статистика колко от ромите живеят в законно построени домове. И това продължава с мълчаливото съгласие на властта – същата власт, която за 30 години превърна ромите в безропотен електорат. Защото заплахата от възможна репресия върху тях понякога има по-силен ефект от 20-те или 50-те лева за глас по време на избори. И въпреки факта, че съдебната практика не е еднаква по отношение на събарянето на незаконните жилища на ромите, особено когато те са живели в тях достатъчно дълго и са създали социална общност.

Като репресивна мярка, както вече посочихме, се използва и

прекъсването на подаване на вода към гетата,

където често чешмите текат денонощно, защото водомери няма. А понякога със съдействието и със средства, отпуснати от кметовете, изграждат и незаконни водопроводи.

Преди няколко дни зададохме въпрос по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до директора на ОД на МВР-Стара Загора в колко РПУ-та в областта има заведени досъдебни производства за незаконно присъединяване към ВиК мрежата. По наша информация само в казанлъшкото полицейско управление те са седем.

Подобен подход създава

вражда между ромското малцинство,

което държавата не може да лиши от достъп до вода и мнозинството, което плаща и тяхната сметка, отчитана от ВиК дружествата като загуби по мрежата.

Това са част от много сериозните проблеми, които стоят на дневен ред пред следващите правителства. Ако те бъдат оставени да „обраснат“ още повече, и ромите все повече ще се дезинтегрират и маргинализират, а случаите на вражди, завършващи с кръв, като този от Казанлък, с който медиите ни занимават дни наред, ще стават все по-чести. И няма да са само между ромите.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

От win-win Продължаваме промяната се озова в ситуация lose-lose, възможно ли е да стане lose-win(по Асен Василев)

Политиката е мръсна работа. Това е аргументът, който най-често можем да чуем от хора, отказали да влязат в политическата въртележка, за да запазят морала си и да не...

Не можеш да се бориш с мафията, ако си бил назначен да я обслужваш

Иван Гешев реагира предвидимо и оправда очакванията да отвърне на удара на Бойко Борисов.

ВиК – Стара Загора ще фалира, ако ЕС санкционира България заради опорочени търгове за водни проекти

Кметове на Стара Загора, Павел баня, Гурково, Николаево и Братя Даскалови провалиха извънредното заседание на Регионалната ВиК Асоциация.

Още анализи

АКФ: Широко затворени очи срещу корупцията по високите етажи

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита за антикорупционните институции и те все още са далеч от това да проявяват систематичност, професионализъм и независимост в борбата с корупцията

След записа: няма заплаха за суверенитета, проблемът е друг

Проблем в изтеклия разговор има, но той няма общо с българския суверенитет, Даниел Смилов обяснява.

България: „Сблъсък на кръстниците в държавата на мафията“

Две авторитетни чужди издания коментират калния политически трилър в България. Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" дори говори за "сблъсък на кръстниците в държавата на мафията".