BG | EN

Заподозреният за убийството на журналистката Виктория Маринова е задържан в Германия

Снимка: скрийншот НОВА ТВ

Във връзка с убийството на журналиста Виктория Маринова късно снощи от полицията в Германия по сигнал на българските власти е бил задържан Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 г. в Русе, съобщи днес на брифинг в Министерски съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Красимиров има криминална регистрация от 2007 г. за кражба на цветни метали. Установено е, че той е заминал за Германия в неделя, след като извършил престъплението у нас. Част от ДНК експертизите са готови и дават информация за наличие на негов ДНК материал върху тялото на жертвата, съобщи още министърът. Открит е бил ДНК материал на жертвата и по дрехите на задържания. Очакват се още доказателства, които да го свържат с убийството. Има данни, че преди да извърши престъплението е употребил алкохол. Адресът, който е обитавал, е в близост до мястото на престъплението, допълни Маринов.

При действията, извършени до момента и тези, които предстоят все още не се изключва нито една версия, заяви още министърът. Думите му бяха потвърдени и от главния прокурор Сотир Цацаров.

На задържания Северин Красимиров са повдигнати обвинения за изнасилване и за умишлено убийство, извършено с особена жестокост, обяви главният прокурор. За тези престъпления Красимиров може да получи до 20 години затвор или доживотна присъда.

Предстои изпълнение на европейската заповед за задържане пред германски съд и екстрадиране на обвиняемия в България.

Според изнесената на брифинга информация по отношение на мотивите за престъплението – най-вероятно става дума за спонтанно нападение с цел сексуално посегателство, моментна проява на агресия.

Очаква се задържаният да бъде екстрадиран в България от властите в Германия.

Премиерът Бойко Борисов благодари на полицията, прокурори, разследващи, института по психология, и потвърди отпускането на средства за института за криминалистика за осъвременяване на техниката там. Борисов изрази недоволство от поведението и реакциите на политици, журналисти, международния натиск по случая.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините