BG | EN

Историята на...

Има надежда! – Историята на един млад готвач, който инвестира напук на кризата

Мариян Маринов в заведението си.
Снимка: фейсбук, Иван Мопасан

Напук на кризата, ударила тежко ресторантьорския бранш, един млад готвач откри собствено заведение за хранене. И инвестира в него всичките си спестявания и почти денонощния си труд. И пак напук на кризата, той е на път да успее. Което си е едно малко чудо, защото проектът му е повече от смел

Тридесет и пет годишният Мариян Маринов отвори заведение за тайландска и индийска кухня, при това не в някой голям град, а в консервативното Търговище.

„За да започнеш бизнес в кризата, особено пък да предлагаш източна кухня в Търговище, трябва да си или много амбициозен, или луд“, смее се Мариян. И приятелите му се шегували в началото: „Тайландска кухня в Търговище?! Това да го видим, няма да го повярваме!“.

Всъщност, именно кризата е „виновна“ за новия бизнес на шеф Маринов. След дългогодишна успешна работа като готвач в чужбина и в елитни български курорти, миналата пролет Мариян се върнал със семейството си в родното Търговище, когато браншът бил ударен от ограниченията заради коранавируса и от последвалата икономическа криза.

Тайните на източната кухня

Дотогава Мариян е работил като готвач първо в Слънчев бряг, където специализирал различни кухни, после в Англия. Там за пръв път се запознал с индийската и тайландската кухня, които много му харесали. След година работа на острова, шеф Маринов се върнал в България и се установил трайно в Банско. В продължение на три години бил готвач в малък хотел, чийто собственик – англичанин също обожавал източната кухня и често пътувал до Хималаите за автентични рецепти. „Три години се учих при него, от него научих и рецептите, и тайните на самата кухня“, казва Мариян. После още 6-7 години бил мастър шеф на източната кухня в друг хотел в Банско и се усъвършенствал в готвенето на къри, а гостите –англичани обожавали източните му специалитети.

Цял живот съм работил като готвач и вероятно щях да продължа да работя в курортите, ако не беше кризата, казва Мариян. Междувременно в Банско той се срещнал с жена си и семейството скоро започнало да се увеличава. Днес шеф Маринов е щастлив баща на три деца, най-малкото от които е само на 4 месеца. През май 2021 г., след поредния тежък сезон, в който хотелът му останал почти затворен, Мариян и съпругата му решили да се върнат в родното Търговище. „Другият вариант беше да тръгна за чужбина, но избрах да остана тук“, казва Мариян.

След връщането си в родния град, майстор-готвачът огледал пазара и установил, че местните заведения не могат да му предложат голям избор. „Проучих пазара, видях колко ниски са заплатите в Търговище. С тях трудно може да се гледа семейство. Освен това кухните са тип механи, а това не е моята кухня. Затова реших да направя нещо сам“, обяснява шеф Маринов.

Заведението, Снимка: фейсбук

Така той решил да направи заведение за здравословно хранене, което ще предлага индийска и тайланска кухня само с продукти с високо качество. Намерил помещение под наем на бул. „Трайко Китанчев“ и го оборудвал, като вложил всички спестявания на семейството. „Реализирах го буквално с последните ни пари, но не исках да търся заеми. Струваше ни много усилия, с жена ми се лишавахме от много неща, но направихме заведението“, коментира Мариян. И обяснява, че кухненските уреди, оборудването и интериорът са му стрували около 10 000 лв. „Наляхме целия семеен бюджет там. Наистина си беше риск, още повече, че заведението дори не е в центъра на града и в този район не е много оживено“, казва майстор-готвачът.

Кризата, като възможност

Заведението му, наречено „Къри фууд“, отворило врати на 12 ноември и в първите дни нямало никакви клиенти. След това през първия месец посетителите били основно хора от квартала. „Реално никой не знаеше, че има такова заведение. Но това беше добре за мен като начало, за да мога да си организирам работата. Защото аз съм добър готвач, но сега трябва да съм и продавач, и сервитьор, и хигиенист. Работя сам и реших, че ще мога да се справя“, обяснява Мариян.

До края на годината клиентите са рядкост и той дори раздавал храната на приятели и съседи, за да не я хвърля. В началото на януари обаче най-голямата фейсбук група в Търговище публикувала информация за новото заведение, след като админът на групата харесал кухнята на Мариян и я похвалил пред съгражданите си. На следващия ден заведението било окупирано от клиенти, нетърпеливи да опитат новата кухня. А тези, които харесали екзотичния вкус и майсторството на шеф готвача, се превърнали в редовни клиенти.

Вече повече от седмица заведението е обсадено от хора, някои от които чакат търпеливо по час и повече, за да си купят тайландска или индийска храна. „Има голям интерес не само от Търговище, а и от хора от съседни населени места и трудно успявам да обслужа всички“, признава Мариян. С постове в социалните мрежи той се извинява на съгражданите си, че са принудени да чакат за храната му. „Приготвям всичко сам, защото държа на качеството и не правя компромис с ястията си. Приготвянето на къри отнема 3 часа. Но сега, когато на ден идват по 50 – 100 клиенти, количествата бързо се изчерпват. Храната свършва за час и половина, след това се налага да затварям, за да сготвя за вечерта“, обяснява шеф готвачът. Той вече започва да търси помощник, за да не се налага клиентите да чакат.

„Сега обмислям как да се организирам по-добре. Ще ми трябва помощник, но готвачът ще бъда аз. Не смятам да наемам други готвачи, защото никой не може да сготви моето меню като мен. А аз категорично няма да правя компромис с качеството“, подчертава Мариян.

Храна от Къри Фууд, Снимка: фейсбук

В момента той предлага 7 вида ястия, подбрани така, че за всеки вкус да има по нещо. В менюто има специалитети с пилешко и свинско, както и вегетариански храни. Клиентите могат да избират между пикантно люто, средно люто и сладко. Масовите цени са около 7 – 8 лв., съвсем достъпни за тези храни, които се готвят със скъпи качествени продукти. „Засега тествам пазара и като знам каква е покупателната способност на града, реших да предложа по-ниски цени, за да са достъпни“, обяснява Мариян. Той не смята да повишава цените, но вероятно ще бъде принуден да ги вдигне, ако продължи поскъпването на газта и тока.

Мариян Маринов е още на старта на своя нов бизнес и е предпазлив в очакванията си. „Да започна бизнес в тази криза беше един от най-големите рискове, които съм поемал. Мотивацията ми беше, че ще предложа на пазара нещо различно, нещо с добро качество и хората ще го оценят. След първия месец имаше моменти на отчаяние, защото не можехме да си покриваме разходите, но сега съм обнадежден“, коментира Мариян. Самият той признава, че интересът към „новото нещо“ в града няма да е дълготраен, затова е твърдо решен да задържи клиентите си с високото качество на своята кухня. „Хората бяха привлечени от новата и непозната досега кухня, от това, че храната е екзотична и качествена. Добрите отзиви също са много важни. Тези, които са пробвали кухнята, пишат суперлативи във Фейсбук. Затова съм изключително благодарен на моите съграждани за подкрепата, която ми оказват“ – така Мариян обяснява причините за първоначалния си успех.

Който той смята да задържи с безкомпромисно качество, идеална хигиена и много, много работа. „Няма да правя никакъв компромис с качеството на храната. Ще продължавам да купувам скъпи продукти, ще продължавам да приготвям прясна храна на място, ще си готвя кърито по 3 часа, макар че така ще има за по-малко клиенти“, обяснява плановете си Мариян.

Има надежда!

„Има надежда да се случат нещата! Аз не искам да ставам милионер. Искам да развия бизнеса така, че да водя един нормален живот и да си издържам семейството“, казва Мариян и припомня шеговитата поговорка, че „от работа се става гърбат, а не богат“. За него тя е в пълна сила, защото работният му ден обикновено продължава 14 часа – започва, след като заведе децата на детска градина сутрин и продължава вечер до 22-23 ч.

А за краткия си опит като собственик на малък бизнес, Мариян е разбрал, че най-важното за оцеляването на всеки предприемач е „хората да имат парички“. „Разбира се, че имат значение и ковид мерките, и цената на тока, и данъчната политика. Но най-важното е хората да имат парички. Да имат прилични доходи, за да водят нормален живот. Тогава ще могат да харчат и за храна, и за дрехи, и за развлечения. Сега хората са много затруднени, всеки се е свил и харчи само за най-необходимото. Много е трудно за всички“, коментира Мариян. Но въпреки това е оптимист: Има надежда!

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“