BG | EN

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Борислав Сарафов пред „Осемте джуджета“
Снимка: АКФ

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд.

Снимките са били получени в организацията от неизвестен подател, но потвърждават изнесените досега информации за схеми за неправомерно влияние и използване на прокуратурата в частни интереси, с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и действащи магистрати, посочват от АКФ.

В поредица от разследвания, които може да видите и в рубриката „Разследване“ на „За истината“ от фонда разкриха как може да бъде откраднат бизнес в България с помощта на властите.

„Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?“, питат от неправителствената организация.

От там посочват още, че ще изпратят получената информация за проверка в прокуратурата, където се надяват да има ново развитие по темата.

По-късно се разбра, че снимките са били получени и до други медии.

„Шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който този месец влезе в конфликт с главния прокурор Иван Гешев, днес се видя на анонимни снимки да посещава станалия известен софийски ресторант „Осемте джуджета“ в компанията на бившия следовател Петьо Петров с прякор Еврото“, пише Дневник. Медията припомня, че Петров е основно действащо лице в разследването на Антикорупционния фонд за опит за превземане на бизнеса на собственик на завода „Изамет“ Илия Златанов, в който са замесени и прокурори и полицаи.

Снимките са били изпратени до редакционните пощи на редица медии анонимно. На тях се виждат Сарафов и Петров, а в пояснителен текст към изображенията се уточнява, че те са резултат от прилагани специални разузнавателни средства по проверка на Комисията за противодействие на корупцията, но проверката е спряна, а материалите – унищожени блащгодарение на близостта на Сарафов със зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев.

В интервю за BTv Сарафов свърза разпространението на снимките с интервю, дадено за „Дневник“ на 18 май, в което призовава за бързо разследване на „Осемте джуджета“ и с анонс на планираното в телевизията интервю. Той предположи, че са направени преди три години, когато в почивен ден получил обаждане от Иван Гешев да се видят в ресторанта, отишъл там със семейството, но Гешев така и не дошъл, макар че бил редовен посетител на заведението. По думите му произходът на снимките не е от специални разузнавателни средства и знае кой е авторът. Посочи името Стефчо Банков, когото описа като бивш ръководител на „Вътрешна сигурност“ в МВР, уволнен от Бойко Рашков, а сега прокурорски помощник към Гешев. Сарафов заяви, че този служител е натоварен да организира за Гешев частно външно наблюдение – нерегламентирана структура, благодарение на която, предполага, че Гешев се е сдобил с над 150 записа на магистрати, политици и общественици, за които сам бил съобщил пред заместниците си. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Общинските съветници в Никола Козлево приключиха ударно мандата

На последното си заседание общинският съвет в Никола Козлево обсъди и гласува дневен ред от 15 точки.

Общински служител в Несебър е задържан при разследване за изборна търговия

По времена полицейските действия са установени суми от над 180 000 евро и 20 000 лева.

Водата в Балчик отново е годна за пиене

След предприемане на допълнителни мерки от страна на “ВиК Добрич” АД са отстранени несъответствията в качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели във водопроводната мрежа

Още за новините

Кмет, уличен в конфликт на интереси, назначи зет си на работа

Действието се развива в община Борован, а кметът е Десислава Тодорова.

В Белослав се събират три пъти повече отпадъци за рециклиране отколкото във Варна

Във Варненска област един жител генерира по 512 кг боклуци годишно при средно 455 кг за страната.

Кметовете от малка община в Делиормана с редовни бонуси „за постигнати резултати“

За втори път в рамките на половин година кметицата на Венец Нехрибан Ахмедова и селските кметове в малката шуменска община получават допълнителни възнаграждения „за постигнати резултати“. В какво се изразяват „постигнатите резултати“, така и не става ясно от официалните документи, но всички са наградени с едни и същи бонуси - 50 % от основната им заплата. Премии са дадени и на заместник-кметовете на общината, също в размер на 50 % от заплатата.