BG | EN

Има ли Западът жизнеспособна стратегия за Украйна

Протест пред Руското консулство във Варна, организиран от украински граждани срещу войната на Русия в Украйна
Снимка: За истината

„За истината“ препубликува анализ на Иван Кръстев от „Портал Кулутура„. Англоезичната версия на същия текстн – х във „Файненшъл таймс“.

Ново проучване показва, че западното обществено мнение не е убедено, че това е война, която може да бъде спечелена.

„Никой не вярва в нашата победа, колкото мен“, каза наскоро президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю пред списание Time. И това е действително така.

Изправени пред мрачната реалност на застиналата контраофанзива, много наблюдатели се питат след кървавото нападение на „Хамас“ срещу Израел и последвалия твърд отговор дали Западът все още има жизнеспособна стратегия за справяне с водената от руснаците война в Европа.

Генералното консулство на Русия във Варна окончателно прекрати дейността си

Вярва ли все още някой наистина, че през следващата година-две Киев ще успее да си върне територията, анексирана от Русия, след като дори генерал Валери Залужни, популярният началник-щаб на украинските въоръжени сили, даде да се разбере, че „най-вероятно няма да има дълбок и зрелищен пробив“? И кой, освен прекомерните оптимисти сред нас, смята, че президентът Владимир Путин е склонен за сериозни преговори само година преди президентските избори в САЩ, след като социологическите проучвания сочат преднина на предпочитания от него кандидат Доналд Тръмп?

Истината е, че по отношение на Украйна както ястребите, така и гълъбите започват да изглеждат опасно откъснати от реалността.

Не е изненадващо, че обществените нагласи помръкват – както в Украйна, така и на Запад. На фона на съпротивата на републиканците срещу допълнителното американско финансиране за военните усилия на Киев и пренасочване на вниманието към Близкия изток, подкрепата на Запада за Украйна не може да се приема за даденост.

Днес европейците са изправени пред две много различни, но взаимно свързани войни, които застрашават не само сигурността на Европа, но и политическата идентичност на европейските общества. И в двете войни са въвлечени ядрени сили, и двете са от голямо символично значение.

Войната между Израел и „Хамас“ не само насочи общественото внимание към Близкия изток и създаде съревнование за наличните ресурси, но и отслаби представата, че има нещо изключително в природата на руската агресия. Когато Русия прекъсна енергийните доставки за градовете в Украйна, тя беше обвинена в извършване на военни престъпления. Израел лиши Газа от енергийни и водни доставки. Дали Украйна и Западът са готови да нарекат това военни престъпления?

Посещението на Зеленски свали маските на политическото лицемерие

Неотдавнашното изследване на Европейския съвет за външна политика („Живот в à la carte свят: Какво трябва да научат политиците от световното обществено мнение“), посветено на „геополитиката на емоциите“ и проведено непосредствено преди войната в Газа, разкрива смущаваща, макар и не изненадваща тенденция. Общественото мнение в големите незападни страни се интересува повече от това кога, а не как ще завърши войната.

Обществата в тези страни виждат в Запада и Украйна, а не в Русия, основна пречка за мира. Мнозинството от т.нар. глобален Юг очаква през следващите пет години Москва да надделее и гледа на конфликта като на косвен резултат от противопоставянето между САЩ и Русия.

Въпросът следователно е може ли Западът да победи, ако собственото му население не е убедено, че трябва да е във война, за разлика от останалите?

В първите месеци на конфликта Кремъл беше в плен на заблудата, че неговата „специална военна операция“ ще приключи за няколко седмици, а руските войски ще бъдат посрещнати в Украйна като освободители. Ала агресивната война, започната от Путин през 2022 г., не е войната, която се води сега.

Много коментатори пропускат да отбележат, че днес Путин разглежда конфликта в Украйна като част от една „вечна война“ със Запада. Целта му сега не е да създаде проруска Украйна, а да покаже, че една прозападна Украйна не би била нещо повече от провалена държава и че при всички случай западната подкрепа за Украйна в крайна сметка ще се стопи.

В тази нова среда проблемът, пред който е изправен Западът, поразително напомня на предизвикателството, с което някога САЩ се сблъскват в Западна Германия (по-конкретно в Западен Берлин) в първите години на Студената война.

Зеленски: Благодаря, България!(допълнена)

Западът трябва да докаже, че Украйна е страна, в която инвеститорите са готови да вложат парите си – разбира се, защитени от ракетите „Пейтриът“, – още преди войната да е приключила. Тя трябва да и страна, в която големият брой украинци, живеещи днес извън родината си, са готови да се завърнат. И накрая, преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС трябва да започнат, макар войната да продължава да бушува.

Най-поразителната констатация от проучването на ЕСВП обаче е, че много от жителите на незападните страни, които смятат, че Русия ще надделее в Украйна, също така вярват, че в следващите 20 години ЕС няма да съществува. А това трябва да накара европейските лидери да разберат, че в този конфликт залогът не е само суверенитетът на Украйна.


Иван Кръстев е политолог, председател на УС на Центъра за либерални стратегии в София и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена. Той е автор на месечна рубрика в „Ню Йорк Таймс“. Книгите на Иван Кръстев са преведени на над 20 езика. Той е носител на престижната награда за европейска есеистика „Жан Амери“ за 2020 г.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Върховният административен съд ще реши да касира ли избора на съветници в Каварна

Решението на Административния съд в Добрич, с което изборите за общински съветници в Каварна бяха определени за недействителни, е обжалвано в законовия срок от един от общинските съветници от листата на ГЕРБ.

Промените в Конституцията бяха приети на първо четене със 164 гласа

"За" гласуваха 164 депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, въздържали се нямаше, "против" бяха 66 - БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". 

Емилия Данкова от „За истината“спечели наградата „Червена линия“ за регионална журналистика

Емилия Димитрова - Данкова - главен редактор на регионалното издание "Севлиево онлайн" и автор на "За истината" спечели тазгодишната награда „Червена линия 2023 – награди за журналистика срещу корупцията“ в категория "Регионална журналистика".

Още анализи

Защо всичко сякаш се върти около Пеевски: теории и факти

"Защо националните телевизии се чувстват длъжни да коментират всяка дума на г-н Делян Пеевски? В крайна сметка имаме ясен случай на несъразмерни претенции за внимание и власт от страна на една партия и нейния лидер, които не само нямат достатъчна политическа тежест, за да подплатят тези претенции, но носят и огромен корупционен багаж", пише в анализ за "Дойче веле" Даниел Смилов.

Снегът ни затрупа: къде е големият проблем

Снегът пак ни изненада" е израз, който всеки българин разбира. Аксиома е - нещо като "влаковете в България винаги закъсняват", "нямам дребни да върна", абе, изобщо "българска работа".

Полет над кукувиче гнездо и логиката в политиката

В "лудницата" обикновено всичко е логично, ако се вникне в начина на мислене на пациентите. И понякога, както в "Полет над кукувичето гнездо" на Кен Киси или в "Пилето" на Уилям Уортън, пациентите се оказват по-здравомислещи и по-човечни, отколкото лекарите и надзирателите. Или пък просто се правят на луди.