BG | EN

Има задържан за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите

Има задържан за хакерската атака срещу сървърите на Националната агенция за приходите, съобщи Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, цитиран от БНР.

По думите на Колев, арестуваният е на 20 години и работи като служител на компания за киберсигурност в София. Задържан е вчера следобед, не е осъждан или криминално проявен.

При обиските на младежа са били намерени голямо количество компютри и сървъри. Извършва се анализ на данните в тях. Продължава разпитът му за евентуалните мотиви. 

Пред „Хоризонт“ Колев уточнява, че в резултат на активна работа е достигнато до определена информация и вчера следобед лицето е било задържано: „Бяха иззети множество компютърни устройства, чийто експертиза продължава в момента. Тя е съвсем първоначална, тъй като всичко е криптирано, но се съдържат данни, сочещи неговата съпричастност към извършването на това деяние“.

„На този етап не можем да говорим с абсолютна точност (за евентуални съучастници – б.р.), тъй като разследването е в съвсем начална фаза и предстои много работа, така че ще се изясни цялостната картина“, пояснява Явор Колев в предаването „Преди всички“.

Според разследващите, фирмата, в която работи заподозреният, няма никакво отношение към предполагаемото престъпление. Той извършвал тестове на компютърни системи и мрежи за уязвимост.

Началникът на отдел „Киберпрестъпност“ уточнява, че все още се работи по всички версии и нищо не е отпаднало.

Преди два дни в анонимен имейл до някои медии бяха разпространени лични данни за милиони граждани и фирми. В масива от 57 папки с над 1 млн. реда се съдържат ЕГН, имена, адреси и дори доходи.  Вчера от приходната агенция съобщиха, че атаката е станала възможна благодарение на уязвимост в сигурността на електронната услуга „Възстановяване на ДДС, платен в чужбина“. През нея осъществилият атаката на 29 юни е получил достъп до около 3% от базата данни.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините