BG | EN

Има доказателства, че ВМРО се издържа от продажбата на гражданство, твърди бивш служител на Министерството на правосъдието

Снимка: скрийншот bTV

Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажбата на българско гражданство, заяви тази сутрин в ефира на bTV бившият шеф на дирекция „Българско гражданство“ в Министерството на правосъдието Катя Матева. Повод за разговора с нея беше разследването, което спецпрокуратурата води в Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Държавното обвинение разследва организирана престъпна група за длъжностни и документни престъпления, която получавала и подкупи за действията си. Част от сигналите до прокуратурата, президента, премиера и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за злоупотреби в агенцията са подавани от Матева.

„Няма да споделя подробности, защото те ще загубят своята тежест. Аз съм а агенцията от 2005 г. и съм получавала нееднократно сигнали за злоупотреби. През 2017 бях освободена, но до момента не ми е известна точната причина“, коментира тя.

Матева е уволнена от правосъдното министерство в края на септември 2017 г. Пред bTV тя каза, че е подавала сигнали за търговия с гражданство и била подложена на натиск от Красимир Каракачанов.

Ден по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО обясни поведението на Матева с реваншизъм. „Тази госпожа самоволно е прекратявала преписки. Има решение на административния съд за това. От 2016 г. има дисциплинарно разследване в Министерството на правосъдието за тези нейни действия. И 2016 г. започва процедурата по нейното уволнение… и тогава въпросната госпожа започва да пише сигнали”, обяви в интервю за bTV Каракачанов.

Сигналите на Матева са били проверявани в прокуратурата, но доказателства не са събрани и преписките са прекратени.

Матева уточни, че не е нейна отговорност да събира доказателства за подадените сигнали.

„След като подадох сигнали навсякъде и до всички компетентни органи, хората, които са главни участници в тях, започнаха да се издигат и да стават военни министри и вицепремиери. Тогава разбрах, че моята цел е обречена“, добави Матева.

По думите й се правят внушения, че при издаването на гражданство всичко зависи от нея. Процедурата минавала през съвет, в който тя има един глас от общо десет. Матева добави, че получаването на българското гражданство е много атрактивно заради доста облекчената процедура.

„Разбрах, че Каракачанов се интересува доста от мен и следи изкъсо какво се случва с мен. Разбрал е много неща за мен по неправомерен начин, които не трябва да знае и не му е работа да знае. Срещу мен и семейството ми се извършват брутални неща, но това не ме изненадва“, каза Матева и завърши, че не използва политически протекции.

Малко по-късно  депутати от партия ВМРО  обявиха пред bTV, че няма никакви доказателства срещу Каракачанов, а Матева ще бъде съдена за клевета.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините