BG | EN

УНСС е давал под наем имоти на двойно по-ниски цени от средните за пазара

УНСС
Снимка: УНСС

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) дава под наем имотите си на цени, двойно по-ниски от средните за пазара. Това съобщи днес bTV, цитирайки данни от свое разследване. То е било провокирано от финансовата криза в университета, за решаването на която се намеси дори премиерът Бойко Борисов.

Разследването показва също, че УНСС разполага с 32 имота, а 23 от тях са отдадени под наем, като нито един не се използва за академична дейност. Става въпрос за складове, офиси, пералня, ресторант, дискотека и др.

Сградата, която се използва за популярен поп-фолк клуб в „Студентски град“, е отдадена за 7 лв./кв. м. или 3785 лв. на месец, без ДДС. Подобна е и ситуацията с друго помещение, наето от същата фирма, което е ресторант с площ от 600 кв.м., а цената му е 4.83 лева на квадрат.

Според излъчения репортаж, цените в цитирания поп-фолк клуб са доста високи, а посещаемостта е значителна дори през работни дни. Има такса вход от 5 лв. на клиент, дори в делничен ден, а малка минерална вода (330 мл.), например, се продава за 3 лв.

В разследването медията цитира Виктория Велчева, експерт от фирма за недвижими имоти, според която, към настоящия момент най-ниската цена на пазара е 5.3 евро без ДДС. Средните цени са 5-7 до 9 евро на квадратен метър за район „Студентски град“.

Снимка: Скрийншот bTV

Общо 3 хил. кв.м. е площта на имотите, които университетът отдава под наем. Срещу 6,66 лв./кв.м., при 13,70 лв./кв.м. средна пазарна цена за района, т.е. повече от два пъти под пазарната стойност, посочва bTV.

„За да отдадем каквато и да е сграда под наем, се вика лицензиран оценител. Ние не определяме сами началната тръжна цена. За тази дискотека имаше само един кандидат. По-добре е да отдадем едно помещение под наем, отколкото да стои празно“, коментира пред медията Николай Бакърджиев, помощник-ректор по стопанската част в УНСС.

Според представителя на университета, всички процедури са били спазени, а обявлението е било качено на сайта на университета и седи там, докато не завърши процедурата. „Договорът е за 10 години, след изтичането му ще се опитаме да вдигнем цената, защото сградите са ремонтирани“, заявява още Бакърджиев. По негова оценка имотите на УНСС се управляват добре, а при одита на Сметната палата забележки нямало.

На 23 април т.г. правителството одобри 7.5 млн. лв. за УНСС. Това стана след като ръководството на университета изпрати отворено писмо до медиите, с настояване за финансова помощ от държавата, с която да бъдат покрити задължения за довършване на новия учебен корпус. Мотивът за искането бе, че в противен случай сметките на университета може да бъдат запорирани и да се стигне до фактическа неплатежоспособност.

Искането на университета беше за 10.3 млн. лева, за да бъде завършен и оборудван новият корпус. Строителството е започнало през декември 2016 г. и трябваше да приключи през юни т.г. Част от финансирането е по оперативна програма „Региони в растеж“ – 4.5 млн. лева, а останалата – 7.5 млн. лева – ангажимент от страна на държавата, като според ръководството на УНСС са обещани траншове от по 2.5 млн. лева всяка година, но не са били преведени.

След посещение в университета, премиерът Бойко Борисов обеща да бъдат отпуснати договорените през 2016 г. 7.5 млн. лв. При това положение университетът ще трябва да намери още 1.2 млн. лева за допълнителните разходи по строежа и 450 хил. лева за финансовите корекции, наложени заради нередности при усвояването на финансирането от 4.5 млн. лева по оперативна програма „Региони в растеж“.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Два лева на час ще струва паркирането в „синя зона” в Монтана

Общинските съветници одобриха Наредба за реда на престоя и паркирането на пътни превозни средства на територията на град Монтана.

До 15 май бизнесът може да кандидатства с проекти за изграждане на фотоволтаични системи

Процедурата е насочена към фирми, регистрирани по търговския закон, като фокусът е върху производствените предприятия, но са допустими и такива от сферата на услугите.

Двама души от Бурковица са арестувани за купуване на гласове

Баща и син от Берковица са арестувани при акция на полицията за противодействие на битовата престъпност и купения вот, проведена вчера в целия регион Монтана.

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.