МиГ-29 на българските ВВС падна в Черно море, пилотът се издирва

МиГ-29
Илюстративна снимка: ВВС

При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България самолет МиГ-29 от състава на българските военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч., съобщи Министерството на отбраната.

Започнала е операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на военноморските сили, съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и военновъздушните сили. Премиерът Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътуват към района на инцидента.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено. Разследването ще бъде поето от военна прокуратура.

В учението участват изтребители МиГ-29, щурмови самолети Су-25, хеликоптери от военновъздушните и военноморските сили, както и средства за противовъздушна отбрана.

„Причините за инцидента могат да бъдат от технически характер, тъй като изтребителите, с които разполагаме, са на повече от 30 години, а поддръжката им е трудна“, каза пред Би Ти Ви бившият военен министър Тодор Тагарев.

Другата възможност е грешка на пилота. „Изпълнението на задача в морски условия е по-сложно, отколкото над сушата. Има случаи в миналото за загуба на ориентация на пилота. С тази стара техника той няма възможност да използва съвременни средства за навигация и управление за избягване на сблъсък. Това също е едно възможно обяснение“, обясни Тагарев.

По-късно служебният министър на отбраната Георги Панайотов обясни: „Този МиГ-29 е от машиите, последо доставени в България, т.е. 1988-89 година. Което означава, че жизненият цикъл на тази машина би трябвало да изтече в периода 2029 – 2030 г. Машините се поддържат. Не бива в момента да се правят спекулации в резултат на какво е станал инцидента. Нека да го установим и ще съобщим.“

Всички налични сили и средства са включени в операцията по търсене и спасяване на пилота. Няма сигнал от него. Внезапно е изчезнал от радарите и в момента се уточнява дали е катапултирал.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам