BG | EN

Източване на Здравната каса с фалшиви документи за помощни средства на инвалиди е разкрита в Пловдив

Image by svklimkin from Pixabay

Разкрита е престъпна група медици, източвали Националната здравно-осигурителна каса(НЗОК) с фалшива документация за помощни средства за инвалиди.

На пресконференция днес в Пловдив от прокуратурата и полицията съобщиха за разкриването на случая, във връзка с който са били задържани няколко уважавани в обществото лекари.

До момента са арестувани 7 души от които 5 са лекари, включително и организаторът, според разследващите, на измамната схема. Той и двама от медиците са пловдивчани, а останалите двама са от Велико Търново.

Общо 8007 протокола от лекарски прегледи за осигуряване на пари за помощни средства за инвалиди от НЗОК са били издадени за по-малко от година от фиктивен медицински център в Пловдив, който е в основата на сложна схема за източване на Здравната каса, обобщават разследващите.

Обвиняеми по разкритата мрежа са общо 8 души, като седем от тях са задържани за 72 часа.

Бил е учреден фиктивен медицински център, чрез който са набирани данни за инвалиди, изготвяни са фалшиви протоколи с техните имена и са прибирани парите за скъпи полагащи им се по Здравна каса консумативи. Те обаче изобщо не са стигали до хората с увреждания.

Според данните, изнесени на срещата с журналисти, участниците в схемата са се възползвали включително от данни на мъртъвци, хора с деменция и в неравностойно положение.

Към този момент са установени 730 недействителни протокола за прегледи, които дори не са извършвани, като само те са нанесли щета на държавата в размер на над 800 хиляди лева.

В списъците има 27 починали, на които въпреки това са съставяни протоколи за подпомагане. Драстичен е случай, в който човек, починал на 31 май е регистриран за помощни средства на 9 юни. 

От юли миналата година досега с престъпната схема са присвоени над 5 милиона лева, като е действано с пациенти в цялата страна.

През това време участниците в схемата успели да изготвят над 8 000 протокола на иначе реални пациенти и чрез други фирми са придобивали отпуснатите от касата пари за помощни средства. Обикаляни са множество социални домове за възрастни и хора с увреждания, където е попълвана банката с техни лични данни, включително и с подкупи под формата на комисиони за шефовете на тези заведения. Организаторте са създали мрежа от дистрибутори в страната и фирми за фиктивните продажби на скъпите консумативи, твърдят още разследващите.

В някои случаи, когато пациент е бил уведомяван, са му превеждани малка част от парите за даден консуматив, като големата част оставала за организаторите на схемата. Масово обаче изготвяните документи са били напълно фиктивни, без визираните в тях хора изобщо да подозират за това.

Разплитането на измамата започнало след случайна анкета на РЗИ-Пловдив до пациенти от Пазарджик, с въпрос дали са доволни от услугите. Те с изненада заявили, че нищо не знаят за това.

До момента са извършени 19 обиска на домове и офиси в Пловдив и страната,  при които са иззети огромен брой документи, 50 флашки, 30 000 лева, 10 компютъра и електронни подписи на членовете на комисията. Разпитани са над 500 засегнати. За залавянето на ръководителя на групата е била организирана цяла спецоперация, тъй като при разкритията той е бил в чужбина и е имало вероятност да се укрие. Той е арестуван на летището при пристигането си у нас.

Документната измама е в големи размери, като част от обвиняемите са длъжностни лица като участници в лекарски комисии, посочват разследващите.

Част от лекарите от комисиите не считат, че са извършили нещо нередно. Имало е и протоколи, които не са подписвани от тях, а от служители на магазина на основния обвиняем. 

Самият медицински център няма сграден фонд с точен адрес например, той е фиктивен. Представете си хъб за лекарски комисии, коментират от прокуратурата след въпрос за местонахождението на центъра.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините