Изписан е първият пациент с коронавирус в Габрово

Три нови дихателни апарата са закупени за габровската болница
Снимка: „Говори МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Изписан е първият положителен пациент с коронавирус в Габрово обявиха от МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. Другата пациентка, която даде положителна проба за COVID 19 е в подобрено общо състояние, но все още не е изписана“, съобщават от лечебното заведение.

В габровската болница не са доказани и не са на болнично лечение други пациенти с коронавирусна инфекция, информират оттам чрез специално създадена в интернет рубрика „Говори МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Пак там от лечебното заведение декларират, че екипът е готов да посрещне лечението на пациенти в тежко общо състояние, средно тежко и пациенти над 60 годишна възраст. Всички те ще бъдат лекувани в отделение по инфекциозни болести и специално обособена част от Хирургично отделение. Новосъздаденото звено е за прием на тежкоболни пациенти, нуждаещи се от апаратна вентилация. Обособено е така, че да има директна връзка с инфекциозно отделение, като двете отделения остават напълно изолирани от другите пациенти и медицинския персонал. Към тях ще се влиза през един общ вход, откъм инфекциозно отделение. Достъпът до него е само за пациенти и обслужващите ги медицински екипи.

По този начин лечебното заведение ще продължи да приема спешни пациенти във всичките си звена и да обслужва пациентите с онкологични заболявания и пациентите на хемодиализа, уверяват от болницата.

За да се обезпечи спешната оперативна дейност в Отделението по анестезиология и интензивно лечение няма да бъдат настанявани пациенти с коронавирусни инфекции.

Към момента в лечебното заведение има необходимите предпазни средства, консумативи, медикаменти и дезинфектанти, но при липса на възможност за регулярни доставки положението ще се усложни, тъй като разходът за предпазни облекла и консумативи е нараснал трикратно, споделят от ръководството.

Освен двамата пациенти с доказана коронавирусна инфекция, в габровската болница се лекува пациент с пневмония, на когото са взети проби за Covid 19, чака се резултатът от тях. Пациентът е със средно увредено общо състояние, изолиран е в Инфекциозно отделение.

Отрицателна е пробата за коронавирус на пациент от МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево, настанен в Инфекциозно отделение в града със симптоми на вирусна инфекция.

В момента в област Габрово има 188 граждани, поставени под домашна карантина. Повечето от тях са завърнали се от чужбина български граждани. Други 231 граждани са с изтекла карантина, всичките са здрави, по данни от Регионалната здравна инспекция.

Първите доказани случаи на заразени от коронавирус в България са от 8 март т.г., в Габрово и Плевен. Същия ден в двете области бяха затворени детските градини, ясли и училища и забранени събиранията на открито и закрито. Впоследствие мерките бяха наложени за цялата страна.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам