BG | EN

Съветници в Асеновград избягаха от протеста на пет села срещу добив на мрамор

Снимка: „Под тепето“

Общински съветници в Асеновград са избягали през заден вход на сградата, в която аседават, за да не се срешнат с жителин на пет родопски села, които протестираха под прозорците им.

За това съобщи регионалното електронно издание „Под тепето„, което излъчваше протеста на живо.

Близо 100 души протестираха повече от два часа вчера в дъжда, пред сградата на общината в Асеновград срещу откриването на кариера за добив на мрамор в землището на село Горнослав. В същия ден се провеждаше и заседанието на общинския съвет, където хората очакваха да бъде разгледан проблемът им.

„Не желаем да живеем в прах, взривове и нацепени къщи, болни и с унищожена природа“, заявяват младите хора, които живеят в Горнослав.

Жителите населата Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец и Добростан бяха подкрепени от инициативните комитети на Шишманци, Белащица, Първенец и други селища в Пловдивска област, които от години се борят с подобни проблеми.

Протестът бе подкрепен от природозащитници и представители на различни партии. Те също застанаха срещу добива на инертен материал от землището, което, според тях, попада в защитена територия.

По думите на адвоката на Местната инициативна група Снежана Стефанова, според документите бъдещата кариера има ОВОС отпреди много години, когато местността не е попадала в Натура 2000.

Протестиращите търсиха подкрепа от местната власт, но не я получиха, съобщи „Под тепето“. В началото на месеца представители на жителите на петте села са се срещнали с кмета на Асеновград Христо Грудев с искане да да внесе декларацията им за гласуване и да предложи на ОбС решението за промяна на ПУП-а на защитените територии, попадащи в периметъра на концесията. Исканията към кмета на общината са отправени след като на предходна сесия съветниците не са допуснали за разглеждане декларацията на протестиращите.

Пред радио Пловдив кметът на Асеновград д-р Христо Грудев посочва, че е внесъл предложението, което обаче ще се гледа на следващо заседание на ОбС. В същото време председателят на общинския съвет в Асеновград Драгомир Георгиев е изпратил писмо да кмета, в което се казва, че предложенията ще бъдат разгледани първо от комисиите и на консултативен съвет. По думите му, липсва подател на искането на протестиращите граждани, което според него прави сезирането на кмета ненадлежно и не обвързва местната власт да предприеме действия. 

Кметът Грудев пък допълва, че цялата законова процедура за кариерата вече била извървяна, има становище на Министерски съвет и това разрешава да се разкрие участък за работа.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините