Изненадващ ръст – близо 1 300 заявления за гласуване с подвижна секция са подадени в Шуменска област

Илюстративна снимка: Pixabay

За гласуване с подвижна секция на изборите в неделя в Шуменска област са били подадени 1 279 заявления. Това е значителен ръст на трудноподвижните избиратели, съобщиха от областната дирекция на МВР, която започва проверка по разпореждане на Районната прокуратура.

Оказва се, че на тези избори мобилни секции за гласуване от домовете са заявени в 9 от всички 10 общини в региона. Най-фрапиращ е броят на инвалидите и трудноподвижните в малката община Върбица с около 11 хил. души население, където са подадени 568 заявления за гласуване с мобилни урни. На второ място е община Каолиново с 225 заявления, община Венец – 195 заявления, Хитрино – 123. За сравнение, в община Смядово има подадени само 19 заявления от трудноподвижни избиратели, а в областния център Шумен – 43.

На изборите през април в Шуменска област имаше разкрити подвижни секции само в 5 от 10-те общини. През юли обаче заявления за подвижни урни бяха подадени в 9 общини, колкото и на предстоящите избори.

„Целта на проверките е да се установи дали има неистински документи, има ли трайно увреждане у избирателя, което не му позволява да гласува в изборно помещение и допуснати ли са нарушения от Изборния кодекс“, съобщиха от полицията. Проверява се дали положените подписи под заявленията за гласуване са истински и ако се установи, че документите не са подписани от лицата, от чието име са подадени, ще бъдат предприети съответните действия.

Преди две седмици стана известно, че в Разградска област на последните избори над 2500 души са поискали дагласуват с подвижни урни от домовете си, позовавайки се на различни дигнози за трайна неподвижност. Полицията в Разград по-късно установи, че сред тях има хора, които дори не знаят, че са подавали заявления за гласуване от дома си.

По закон в дома си може да гласува човек, който има документ от ТЕЛК за трайни двигателни повреди. Избирателите обаче могат да представят и епикриза или друг медицински документ, подписан от лекар.

Работата по разкриването на подвижните избирателни секции се извършва от кметските администрации. Изискването за разкриване на мобилна секция е да има поне 10 подадени заявления за гласуване от дома, но кметствата събират заявленията за гласуване и извършват контрол на медицинската документация, с която се доказва заболяването.

Според кандидат-депутати обаче ръстът на гласуването с подвижни секции е опит да се избегне машинното гласуване и пряк контрол на избирателите за кого да гласуват.

Заедно с проверките на заявленията за гласуване с подвижни урни, полицията в Шумен провежда едноседмична специализирана операция за превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство.

Проверени са 44 заложни къщи и дружества, които предоставят бързи кредити, както и места, за които има информация, че са рискови зони или че в тях се извършва купуване или продаване на гласове, съобщиха от полицията. Проверени са 139 лица от активния криминален контингент и шестима, утвърдени като лидери на етнически или други общности. Извършена е проверка на 10 собственици на фирми с цел предотвратяване на корпоративен вот.

Образувани са три досъдебни производства за престъпления по чл. 167 ал. 2 от НК. Две от тях са на територията на Каолиново, третото е на територията, обслужвана от полицията в Нови пазар. Проверките са след получени сигнали, свързани с нарушения на изборното законодателство. При последната от тях в имот, обитаван от 61- годишен мъж в козлевското село Вълнари, са намерени два списъка на лица. Изяснява се дали на вписаните в тях имена е предлагана имотна облага да гласуват за определена политическа партия на предстоящите парламентарни и избори за президент и вицепрезидент. Работата по трите производства продължава под надзор на прокуратурата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам