BG | EN

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Бойко Борисов и Бейзат Яхя
Снимка: Скрийншот от TV1

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“. Това съобщиха за „За истината“ източници от прокуратурата, пожелали анонимност.

Делото срещу Яхя беше образувано през февруари миналата година след полицейски акции и претърсвания в имоти на бившия горски шеф. Разследването обаче беше удължавано няколко пъти, а 5 месеца след започването му беше изпратено в София по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

Разследването продължи в пълно мълчание, докато в началото на тази година не беше прекратено от наблюдаващия прокурор Данаил Шостак от Окръжна прокуратура – Шумен.

От държавното обвинение категорично отказаха да съобщят мотивите за спирането на делото срещу Яхя.

Сега производството срещу Бейзат Яхя е възобновено, нещо повече – то е иззето от шуменската прокуратура. С постановление на заместник-главен прокурор, делото е възложено на Окръжната прокуратура във Варна, която пък го е разпределила на първия прокурор, работил по случая – Виолета Радева. Миналата година Радева беше командирована в Шумен и според отлично информирани източници, е свършила огромна работа при разследването срещу Бейзат Яхя. Тя и малък екип разследващи са събрали над 30 тома документи, за които е била сезирана и главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

След като се разрови надълбоко, Радева изненадващо беше върната обратно във Варна, а делото беше иззето от нея, като беше предадено на Шостак от Окръжна прокуратура в Шумен. Сега разследването отново е на дневен ред, и отново е поверено на Виолета Радева, която е довела до успешен край няколко горещи случая. Тя беше прокурорът по разследването за голям наркотрафик през 2018 г., когато беше спряна пратка от над 1 тон кокаин, предназначен за нарколаборатории в цяла Европа. Виолета Радева беше наблюдаващ прокурор и по едно от делата срещу Веселин Марешки – за нанасяне на телесна повреда и изнудване на собственик на заведение във Варна, по което лидерът на „Воля“ дори беше осъден ефективно.

Обвиненията срещу Яхя

Досъдебното производство за пране на пари беше образувано срещу Яхя, след като на 16 февруари бяха извършени обиски в негови имоти и офиси, както и в счетоводната кантора, обслужваща дейността му. Според първоначалната информация от полицията, в дома на Бейзат Яхя във Венец в негово присъствие са били намерени над 100 документа за собственост на недвижими имоти, документи за парични кредити, банкови извлечения, преводни нареждания, мобилни устройства, 14 дългоцевни огнестрелни оръжия, един пистолет „Глок“ и множество боеприпаси.

От имот в с. Осеновец бяха иззети документи за собственост на недвижими имоти, ловни трофеи, около 3 800 бутилки алкохол без акциз и бандероли. По данни на лицето, стопанисващо имота, алкохолът е бил собственост на сина на Яхя, депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. За открития нелегален алкохол беше потърсено съдействие от агенция „Митници“, която също образува досъдебно производтсво за незаконния алкохол. По-късно и това производство беше прекратено.

От имот в местността Дъбрава са били иззети 2 диска с надпис „Таиб Ердоган“, мобилни телефони, банкови документи, патрони, самоделна пушка. Иззети са и документи, свързани с продажба на държавни  имоти, за които има данни, че са закупени от Бейзат Яхя чрез подставени лица.

Впоследствие са направени претърсвания на още два адреса. От частен офис на Бейзат Яхя, намиращ се в административната сграда на ДЛС „Паламара“ във Венец, са иззети над 50 копия на документи за придобиване на недвижими имоти на територията на област Шумен, 5 броя печати на търговски дружества, копия на турски лични документи, ловни билети на чужди лица

Кой е Яхя

Бейзат Яхя е публична личност с изключително влияние в региона. Дълги години той беше председател на общинския съвет във Венец като активист и местен лидер на ДПС. Паралелно с това той управляваше огромни активи като председател на директорския борд в „Североизточно държавно предприятие“(СИДП). След това мигрира в ГЕРБ и бе един от най-близките до Борисов хора. При едно от последните посещения на Борисов в Турция, именно Яхя му превеждаше на срещата с Ердоган.

До 2021 г. Бейзат Яхя беше председател на борда на СИДП в продължение на 10 години и като неофициален домакин посрещаше Борисов в любимото му ловно стопанство Паламара, където пък синът му Илтер Бейзатов беше назначен за заместник-директор. Яхя беше освободен от служебното правителство през май 2021 г.

По времето, когато Бейзат Яхя беше шеф на горското предприятие, беше сключен дългогодишен договор за съвместна дейност между ловното стопанство Паламара и фирма „Тера тур сервиз“ на Васил Златев, баща на бившия шеф на Лукойл Валентин Златев. В продължение на години ловната резиденция беше недостъпна за редови ловци и граждани, но затова пък там чести гости бяха политици и бизнесмени. Според бившия шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев, който през септември 2021 г. направи проверка в Паламара, договорът с фирмата на Златев е бил неизгоден за държавното ловно стопанство.

При управлението на Бейзат Яхя имаше няколко сигнала за продажба на имоти от Паламара на занижени цени към близки до него фирми. По един от сигналите Антикорупционната комисия под ръководството на Цацаров беше образувала проверка за конфликт на интереси, но не намери данни за нарушения

Мълчание по разследването

Прокуратурата запази пълно мълчание за разследването срещу Яхя, въпреки че той и неговият син, депутатът Илтер Бейзатов, са известни публични личности. Според прокуратурата в Шумен обаче делото не представлявало обществен интерес, затова държавното обвинение отказваше да дава гласност за хода на досъдебното производство.

Два месеца след началото на разследването прокурор Радева и шепата разследващи изненадващо бяха извадени от случая „Бейзат Яхя“. След като делото просрочи законовия срок от 2 месеца, поискахме информация за хода му първо от Окръжна прокуратура в Шумен, а после и от Апелативна прокуратура – Варна. И двете институции не отговориха на изпратените по електронната поща въпроси.

Мълчанието продължи

до края на годината, след което прокуратурата тихомълком прекрати делото. За спирането на разследването научихме от наши източници и след като зададохме въпроси, информацията беше потвърдена от окръжния прокурор на Шумен Орлин Куздов.

„Да, досъдебното производство за пране на пари срещу Бейзат Яхя е прекратено“, заяви Куздов през март тази година. Той допълни, че разследването срещу Яхя е било по чл. 252, чл. 253 и чл. 301 от НК за незаконни финансови сделки, за изпиране на пари и за подкуп от длъжностно лице. По тези обвинения наказанието е затвор до 6 години и глоба, а по един от членовете се предвижда и конфискация на имуществото. Всички обвинения обаче отпаднаха, поне към онзи момент.

„Разследването се водеше в Националната следствена служба и дойде от София с мнение за прекратяване от следователя, който го е водил. Колегата /Даниел Шостак/ се е съобразил с това мнение, предвид, че делото е било водено изчерпателно, и го е прекратил“, каза Орлин Куздов.

Той обаче категорично отказа да съобщи какви са мотивите за прекратяването на разследването срещу Яхя, като подчерта, че няма да отговори дори по Закона за достъп до обществена информация, защото според него този случай не попадва в категорията на важните за обществото информаци.

„Това дело не влиза по закона за достъп до обществена информация и

няма как да получите тази информация

/за мотивите за прекратяване, б.р/“, беше категоричен окръжният прокурор на Шумен. На аргументите ми, че става въпрос за публична личност, известен бизнесмен, политик и шеф на огромно държавно предприятие, Орлин Куздов отговори, че Бейзат Яхя не е политик, защото „политиците са в парламента“ и вече не е шеф на СИДП, с други думи, е редови средностатистически граждани, който не е интересен за обществото.

Междувременно, докато траеше разследването, Бейзат Яхя беше в Турция. В даден момент той дори беше обявен за издирване във връзка с даването на показания, но той остана в южната ни съседка, докато не прекратиха делото срещу него. Едва тогава се върна в България. Сега, според запознати, Яхя пак е в Турция     

„За истината“ изпрати въпроси до главния прокурор Иван Гешев за хода на разследването и очакваме отговори, които ще бъдат публикувани веднага след получаванто им.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините