Изненада – в края на мандата си кметът на Шумен ще строи басейн с 9 млн. лв. общинско финансиране

Басейн Шумен

В края на втория си мандат кметът на Шумен Любомир Христов /ГЕРБ/ обяви, че в града започва изграждането на плувен комплекс за 9 млн. лв.

Процедурите са доста напреднали и вече има изработен технически проект за новото съоръжение, а общинската администрация подготвя обществена поръчка за избор на изпълнител, заяви Христов пред журналисти. „Вярвам, че до средата на следващата година басейнът ще бъде завършен“, декларира шуменският кмет пред медиите.

Дотук – добра новина, защото в Шумен няма покрит плувен басейн и от години деца и възрастни ходят в съседните градове, за да спортуват.

Но както винаги, има едно „но“.

В шуменския случай става дума за цената на проекта в размер на 9 млн. лв..

От изявленията на кмета стана ясно, че дълго чаканият плувен басейн ще се строи с общински средства, а не с национално финансиране, каквато беше първоначалната заявка.

А 9 млн.- лв. са огромна сума за бюджета на Шумен, в който собствените приходи са едва около 30 млн. лв. Освен това няма взето решение от общинския съвет за отпускането на тези пари, така че кметът обяви харченето на милионите без съгласието му.

Как басейнът поскъпна от 4 на 9 млн. лв.

Изграждането на покрит плувен басейн в Шумен е стара идея на двама съветници от Демократична България. В началото на 2022 г. шуменският депутат от ПП Антония Димитрова предложи вариант за финансиране на идеята – Шумен да кандидатства по обявения от правителството на Кирил Петков фонд в подкрепа на общински проекти.

През март м.г. беше съобщено, че Димитрова, заедно със свои колеги от парламента, е провела работна среща с кмета на Шумен Любомир Христов и заместник-кмета Боян Тодоров. При разговора са били обсъдени конкретните стъпки за изграждането на басейна: идеен проект, финансов анализ, проектно проучване, осигуряване на финансиране.

Още от същото – дружество с осем наказателни постановления с поредна поръчка от община Шумен за над 2 млн. лв. – тук

„Идеята е да се изгради закрит басейн с размери 25 на 12 метра, със съблекални, лекарски кабинет, стая за рехабилитация“, съобщи тогава Антония Димитрова. Тя посочи, че прогнозната стойност на бъдещия воден център е около 4 млн. лв., като 10% от средствата ще бъдат от бюджета на община Шумен. На срещата е обсъдена още една важна тема – необходимостта от финансов анализ, който включва и информация как ще се управлява басейнът в следващите 10 години.

Същия месец общинският съвет одобри средства за изработване на проект за покрития плувен басейн, с който трябваше да се кандидатства за национално финансиране.

Девет месеца по-късно проектът е готов, но басейнът вече е станал комплекс, а прогнозната му стойност е скочила от 4 на 9 млн. лв. Няма обаче никакво външно финансиране – нито национално, нито европейско. Няма и финансов анализ, нито идея как ще се експлоатира и издържа басейнът през средващите 10 години. Няма и решение на общинския съвет. А при тази парламентарна криза държавата, респ. общините, може и да нямат нов бюджет.

Но въпреки това кметската администрация е решила построи басейна – с общински средства, без да се стряска от двойно по-високата от първоначалната му стойност. Кметът Христов прави уговорка, че ще продължи да търси финансиране от различни източници – национални и европейски програми. Никой обаче не гарантира, че такова финансиране ще бъде получено. „Решихме да започнем със собствени средства, но ще ходим да говорим и с министерството на младежта и спорта“, заяви кметът пред журналисти.

„Изумени сме!“

– такава беше реакцията на няколко общински съветници от различни политически сили, които потърсихме за коментар. Оказа се, че членовете на местния парламент нямат никаква предства за намеренията на кмета да финансира басейна с общински пари.

Председателят на комисията по териториално развитие и селищно устройство Христофор Крумов /ДБГ/ научи от медиите, че басейнът ще се строи с общински средства и беше, меко казано, изненадан от това решение на кмета. „Ако се предвиждат такива огромни пари за строителство, те трябва да бъдат включени в бюджета за 2023 г., но изобщо не е ясно дали ще има такъв бюджет“, предупреди Крумов. И припомни, че общинските бюджети се изработват след приемането на републиканския, какъвто и досега няма за новата година

А как общината ще отдели за байсен 9 млн. лв.,

при положение че собствените й приходи са общо 30 милиона, е въпрос, на който председателят на ТРСУ така и не може да даде отговор. Според него е немислимо която и да е община да се лиши от една трета от собствените си средства

„Предложението за покрит басейн беше на съветниците от Демократична България и е много добро, затова всички подкрепихме решението да се отпуснат средства за разработването на проект. Но идеята беше с този проект общината да кандидатства по национални или европейски програми, никой не си е и помислял да реже пари от собствените приходи на общината“, подчерта Крумов.

Даниела Русева /ДБГ/ също научи от медиите, че басейнът ще се строи с общински средства. „Нямаме такова решение, не сме гласували такива пари и съм изумена, че кметът е решил да го строи с общински средства! Това са много пари!“, заяви Русева. Тя подчерта, че е твърдо за изграждането на басейна, но това трябва да стане с външно финансиране.

„Много е хубаво в Шумен да има покрит плувен басейн, но според мен е редно средствата да бъдат потърсени от европейски програми или от националната програма за възстановяване и устойчивост.

Парите трябва да дойдат отвън,

а не да се използват общински средства“, категорична е Русева и посочва своите мотиви: „Градът ни е изключително разбит, и пътищата, и тротоарите са трагични и дори не може да се мине по тях с детска количкса, така че това трябва да бъде приоритет в харченето на общинските средства, защото е от първостепенна важност за всички граждани!“.

Даниела Русева посочи и друг много важен проблем, който трябва да се реши още сега – кой и как ще експлоатира бъдещото водно съоръжение. „Издръжката на подобен басейн е много скъпа и изобщо не може да се покрие от такси, трябва да знаем какво ще се случи с басейна, кой ще го издържа и управлява, общинските предприятия или кметът ще предложи концесия?“, коментира Русева

Общинските съветници Добромир Драев /“За Шумен“/ и Лили Петрова/БСП/ също нямаха никаква представа за намеренията на кмета да финансира басейна от общинския бюджет. Драев дори беше убеден, че общината е спечелила проект за финансирането на строежа и затова кметът представя проекта пред медиите. Идеята да се извадят 9 милиона от местната хазна и Драев, и Лили Петрова определиха като абсурд

Общинските съветници само предполагат

защо кметът „бие тъпана“,

без да има решение на местния парламент. Според някои, кметът трупа дивиденти за предстоящите местни избори, ако е решил да се кандидатира за трети мандат. „Сега кметът ще ни постави „до стената“ да му гласуваме тези 9 милиона в бюджета. И ако откажем, той ще обяснява на шуменци: ето, аз исках да ви построя басейн, ама съветниците не ми дадоха“, предполагат хора от местния парламент. А въпреки че Любомир Христов засега отрича, че ще се кандидатира отново за кмет, неофициално се говори, че въпросът не е окончателно решен.

Бъдещият плувен комплекс би трябвало да се намира до съществуващия открит басейн „Аква свят“ на бул. „Ришки проход“, предвижда проектът, представен пред журналисти и публикуван на сайта на общината

В комплекса ще има два басейна – един с размери 33 на 25 метра, който ще се ползва за тренировки и състезания по водна топка и спортно плуване, и втори по-малък, с размери 16 на 12 метра, в който ще се организират обучения по плуване и ще се провежда водна рехабилитация. Комплексът ще бъде разположен в триетажна сграда с площ 12 300 кв. метра.

Проектирани са и места за публика, както и паркинг с повече от 100 места до комплекса. На покрива на сградата ще има слънчеви панели за загряването на водата.

Намерението на администрацията е плувният комплекс да бъде готов до средата на 2024 г., заяви кметът Любомир Христов.

Остават една-две „дребни“ подробности

– съветниците да кажат „да“ и да обяснят, заедно с кмета, откъде ще намерят 9 милиона лева. Защото само преди две години, по време на водната криза, когато язовир Тича почти пресъхна и Шумен беше заплашен да остане без вода, същият кмет обясняваше, че 10-тина милиона са непосилни за общинския бюджет. А с тези пари трябваше да се отворят старите кладецни, за да се осигури алтернативен водоизточник на гражданите. Затова днес и на кмета, и на подкрепящите го съветници ще им е трудно да обяснят как местният бюджет не може да издържи 10 млн. лв. за основен водоизточник, но ще издържи 9 млн. лв. за плувен комплекс…

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам