BG | EN

Измененията на Закона за достъп до обществена информация, които предизвикаха недоволство сред граждани и организации, се гледат в Комисия днес

заседание на парламента
Илюстративна снимка: parliament.bg

За днес е насрочено разглеждането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация(ЗДОИ) от Комисията за пряко участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество в Парламента.

Програма достъп до информация(ПДИ) внесе миналата седмица в Парламента становище, подкрепено от още 26 неправителствени организации, според което предложените промени са в нарушение на Конституцията и ограничават правото на достъп до обществена информация.

На 14 юни 2023 г., без обществено обсъждане и оценка на въздействието, девет народни представители внесоха предложения за изменение и допълнение на ЗДОИ, които будят изключително голямо безпокойство, припомнят от ПДИ.

Като водеща неправителствена организация в областта, ПДИ представя в становището си следните конкретни възражения, които са в нарушение на Конституцията и международните стандарти и правото на Европейския съюз:

-Възразяваме относно предложението заявителите да посочват изрично своя единен граждански номер (EГН)

Възразяваме относно изискването за преценка на „правен интерес“ и „членство в местната общност“

Възразяваме относно изключването на първични счетоводни документи от обхвата на понятието „обществена информация“

Становището на ПДИ е подкрепено от водещи неправителствени организации като Асоциация на европейските журналисти – България, Съюза на издателите, Български хелзински комитет, Институт за пазарна икономика, Прозрачност без граници, Антикорупционен фонд, Съюза на съдиите, БИПИ и много други.

Вчера авторитетната международна организация „Репортери без граници“ разпространи публична позиция, изразяваща безпокойство по повод изменението на ЗДОИ, като се позовава на становището на ПДИ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините