BG | EN

Излъчените от ГЕРБ и Радев членове на СЕМ подкрепиха Соня Момчилова

Соня Момчилова Снимка: Фейсбук профил

Поредният опит за гласуване на оставката на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) – Соня Момчилова, беше осуетен по време на днешото заседание на СЕМ.

Предложението беше направено от Пролет Велкова и Симона Велева. Трима от членовете обаче, излъчени от президента Румен Радев и от ГЕРБ гласуваха против, съобщи БТА.

Членовете на Съвета за електронни медии – Пролет Велкова и Симона Велева призоваха председателката – Соня Момчилова, да подаде оставката си заради свое интервю. В него Момчилова окачествява трагедията в Буча(Украйна) като пропаганда.

„В интервю г-жа Момчилова е казала: „Така, както има руска пропаганда, не можем да отречем, че има и в обратна посока. Нали знаете за заболяването на Путин, за това, че е подменен, за това, че е умрял, Буча и т.н.”, аргументира искането си Велева.

„Тези позиции скандализираха три държави. Смея да кажа, че ни скараха с три държави – държавата Украйна, държавата САЩ и държавата България в лицето на нейното външно министерство“, каза Пролет Велкова. Тя припомни, че срещу това изказване на председателката на СЕМ са реагирали посолствата на Украйна и САЩ, правозащитници, свободно организирали се журналисти, както и от Асоциацията на европейските журналисти.

В сряда по време на заседанието на СЕМ бившата водеща в „Дарик радио“ Пролет Велкова поиска оставката на Момчилова да бъде включена в дневния ред на заседанието и призова колегите си да я подкрепят.

„Колеги, ако не искаме СЕМ да продължава да носи този срам, аз така го изживявам – като срам, моля, присъединете се и вие към този призив за оставката на г-жа Соня Момчилова“, каза Велкова.

Симона Велева обяви изказването на Момчилова като „проблематично, защото за пореден път в това интервю не са представени позиции, не са защитени позиции и положения, които съветът е приел, а се застъпват или се внушават друг тип послания, които съветът не припознава. За мен също се изпадна в една неприятна и срамна ситуация, в която съветът трябва да се разграничава от своя председател или да оборва своя председател“, каза тя.

„Казвам, че изреждам събития, факти и теми от полето на военния театър, от тях мнимата смърт на президента Путин, подмяната му, казах и Буча. Тук аз нищо повече не съм допълнила. По тази тема знаете, че имаше много интерпретации, вариации, инвенции, спекулации – затова я посочих“, каза Момчилова в своя защита.

Велева и Велкова бяха избрани за членове на СЕМ миналата година от квотата на Народното събрание с номинации от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

Предложението беше отхвърлено от бившия репортер на бТВ Габриела Наплатанова и от Галина Георгиева. Против гласува и Соня Момчилова, макар решението да я засяга пряко. Наплатанова и Момчилова са от квотата на президента Румен Радев. Георгиева е член на регулатора от 2019 г. след номинация на ГЕРБ с подкрепата на ДПС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините