BG | EN

Изложба показва археологически находки, открити на лот 3 от АМ „Струма“

Снимка: скрийншот blagoevgrad-news.com

В Европейската нощ на музеите в Регионалния исторически музей – Благоевград, е била представена изложбата „Автомагистрала „Струма“ – Пътят към Европа. Покровник, Мощанец, Дамяница – археологически проучвания по лот 3“.

В експозицията са намерили място резултати от проучванията на трите големи обекта, разкрити по трасето на лот 3 от АМ „Струма“, преминаващи през територията на Благоевградска област. Това са: Покровник и Мощанец – антични и късноантични селища от III-VI в., и Дамяница – праисторическо селище от късен неолит до финален халколит (втората половина на VI хил. пр. Хр. до първата половина на IV хил. пр. Хр.).

По информация на регионалното издание „Благоевград нюз“, проучванията на обектите се финансират от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. и са реализирани по договор между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Националния археологически институт с музей при БАН, с активното участие на археолози от Регионален исторически музей – Благоевград.

В рамките на Европейската нощ на музеите са били показани над 400 находки, намерени при спасителните археологически проучвания на трите обекта. От Мощанец са били експонирани изцяло запазени стъклени съдове, глинен ритуален съд – кернос, намерени в некропол от римската епоха, както и накити – пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули, и монети от късната античност. Специален интерес са предизвикали бронзовите пръстени с геми от червен камък.

В експозицията от Покровник са били изложени глинени съдове, лампи, красиви антропо- и зооморфни апликации върху съдове, оловни тежести за рибарска мрежа, тежести за вертикален тъкачен стан, накити и монети. Специалното внимание на посетителите е било насочено към военната диплома и големия бронзов печат за хляб.

Находките от Дамяница сабили групирани в 5 теми: „жители“, „занаяти“, „мода“, „ритуали и знаци“ и „Аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо“ – известна фраза на римския поет Публий Теренций.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините