BG | EN

Излишните пари на Шумен – градът изписа името си с букви от оникс в градинка за 500 хил. лв.

На фона на куп нерешени проблеми градът изписа името си с 20-клограмови букви от оникс, а около него посади цветя и направи фонтан

Името на Шумен изписано с букви от оникс на фона на Съдебната палата в града
Снимка: Дияна Желязкова

Точно 500 лв. на кв.м. – толкова струва обновяването на градинката пред Съдебната палата в Шумен. Зеленото пространство, разположено на малко повече от един декар, „глътна“ 500 хил. лв. за ремонт. Цената е изчислена за подмяна само на част от парковата настилка, за шадраван, осветление и нови цветя. И един надпис „Шумен“ на фона на Съдебната палата в града, изписан с 20-килограмови букви от оникс.

Средствата за ремонта бяха отпуснати целево от правителството от бюджетния излишък за 2017 г. И макар че предстои местната власт да пререже лентата с възторг и фанфари, проектът предизвиква доста противоречиви реакции сред шуменци. На първо място, защото градинката пред съда беше в сравнително добро състояние и изобщо нямаше нужда в нея да се наливат половин милион лева. На второ място (но не по значение), защото жителите на града имат много по-сериозни проблеми за решаване. Затова и граждани, и общински съветници определят проекта като символ на безсмислено харчене на огромни пари от бюджета.

Къде отидоха 500 000 лв.?

Ремонтът на градинката пред Съдебната палата започна през октомври миналата година и по договор трябваше да приключи за 74 работни дни. Изпълнител е шуменската фирма „Барс“ АД, която работи и по други проекти на кметството. Днес, осем месеца след старта, ремонтът все още продължава. От старата, съвсем прилично изглеждаща градинка, беше премахнат слънчев часовник, дело на шуменския художник Евгени Русев, а на негово място е направен шадраван с водна каскада. Впрочем, изпълнението на шадравана стана обект на иронични коментари в социалните мрежи, тъй като по дъното на водния басейн съвсем открито са разположени грозни ПВЦ-тръби, които шуменци основателно сравняват с градската канализация. Сега ще покриват тръбите с някаква плоскости, за да не са толкова неприятни, обясняват работници от обекта.

Новият шадраван на Шумен
Снимка: Дияна Желязкова

Част от парковата настилка в градинката беше запазена, друга част се подменя с нов, цветен паваж. В момента се извършват довършителните работи по проекта, но те може и да се проточат, ако към елементите се добави и капково напояване. „Не знам дали ще успеем до 18 юли“, казват хора от фирма-подизпълнител, която в момента оформя цветните лехи. На 18 юли Шумен чества освобождението си от Османско робство и вероятно кметската администрация е искала на празника да пререже и лентата на новата градинка.

Шуменци не са единодушни в оценките си за ремонта, показа наша анкета, която направихме със случайно минаващи покрай градинката граждани. Някои харесват новата визия на пространството, но не вярват, че тя струва половин милион. „500 000 лв. ми се вижда голяма сума, не знам за какво са дадени. Сигурно шадраванът е скъп,у има и разходи за труд, но все пак това са много пари“, казва бивша служителка на общинската администрация. Други одобряват проекта, но искат такива ремонти да се правят и в кварталите, а не само в центъра. „По принцип трябва да се облагороди целия град и да се тръгне към периферията, не само в центъра“, препоръчва жител на Шумен, който иначе е доволен, че се прави нещо ново за града. Според трети, разходите са оправдани, защото градът трябва да стане по-красив.

Много шуменци обаче поставят въпроса доколко е целесъобразно финансирането на подобен обект, след като градът има много по-сериозни проблеми.

Безсмислено харчене на пари!

Безсмислено и абсолютно излишно харчене на пари – така съветници от местния парламент в Шумен определиха наливането на половин милион лева в спорния проект. Общинският съвет изобщо нямаше думата по проекта, защото средствата бяха отпуснати целево от правителството и никой не попита съветниците за какво да се изхарчат.

Подменената част от настилката в парка
Снимка: Дияна Желязкова

„Една камара пари се изсипаха там, а можеха да се направят толкова много други неща в Шумен! Просто едни грешни пари се дадоха там!“ – това е мнението на общинския съветник от Демократи за силна България Васил Тодоров, който е сред яростните критици на проекта. Тези средства можеха да се инвестират много по-целесъобразно, за да се решат истински проблеми на гражданите, казва Тодоров и обяснява, че засипан от жалби на шуменци, които настояват общината да реши неотложни проблеми по градоустройството.

„Всички ние като общински съветници имаме десетки сигнали от живеещите по малките улички в града, които се оплакват, че улиците им са гробници и си чупят колите по дупките“, посочва съветникът от ДСБ. Има много жалби и заради неподдържаните междублокови пространства, които в Шумен са под всякаква критика, както изтъква Тодоров. И вместо да се решат тези проблеми, местната администрация изсипва 500 000 лв. в една градинка.

„На фона на това, което искат шуменци, е грешно да се хвърлят толкова пари за шадравани! На кого е необходим този шадраван!“, пита риторично съветникът. Той е убеден, че ако проектът беше внесен в общинския съвет, нямаше да получи одобрение. „Грешна е тази политика, жалко е това, което се случва. Неудобно ми е да отговарям пред хората защо не даваме пари за техните искания, които съвсем не са грандиозни, а в същото време хвърляме толкова много средства в една градинка. Но никой не ни пита“, обяснява Васил Тодоров. И допълва: Идва ми в повече това, което се прави. Тия букви, тоя шадраван, малко кичозно ми изглежда…

„При всеки харч на публични средства първият въпрос е доколко основателно е направен разходът и доколко е ефективен, а тук нямаме нито основание, нито ефективност“, казва и съветникът от левицата Веселин Пенчев. Като изтъква, че 500 лв. на метър са твърде висока сума за ремонт на градинка, Пенчев пита защо изобщо е било необходимо да се изсипят толкова много пари в този проект. „Аз съм убеден, че шуменци имат много по-важни проблеми за решаване“, казва съветникът и посочва проблемът с окосяването на зелените площи в Шумен.

Заради липса на средства, общинските предприятия не успяха да се справят с окосяването и детските площадки потънаха в трева, а хората масово започнаха да се оплакват от кърлежи. Стигна се дотам, че активисти на една от партиите, представени в местния Общински съвет официално подеха инициатива за окосяване на детските площадки и дори пуснаха „зелен“ телефон за сигнали.

В Шумен има и огромен проблем и с разбитите тротоари, и с дупките по улиците, затова много граждани поставят въпроса защо не е направено обществено обсъждане за изразходването на тези 500 000 лв. „Хората ме питат как сме одобрили подобен проект, но нито е бил питан, нито е бил уведомен за ремонта на градинката“, посочва Веселин Пенчев. И допълва, че никой от местния парламент не е чувал аргументите на кмета на града защо се финансира точно този обект.

Когато кметската администрация започва да прави нещо, добре е да чуе мнението на гражданите и поне да попита общинските съветници, коментира Васил Тодоров. Политическата отговорност за това решение се носи от кмета на Шумен, тъй като той е връзката между централната и местната власт и е негово задължение да представи пред правителството смислени проекти, казва и Веселин Пенчев. И двамата са категорични, че наливането на половин милион лева в една сравнително добре устроена градинка е безсмислено харчене на публични средства.

Остава впечатлението, че тук се дават едни пари, за да бъдат усвоени, а как се усвояват, никой не пита, коментират съветниците.

Но кметската власт ще пререже лентичките на новия обект в навечерието на местните избори и вероятно ще успее да натрупа няколко червени точки. За 500 хил. лв.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

Съдът отмени присъдата на единствения осъден за протест срещу носенето на маски

Шуменецът Билан /Бибо/ Янков, единственият осъден у нас за протест срещу носенето на маски по време на ковид-пандемията, беше оправдан от по-горната съдебна инстанция.

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.