BG | EN

Изкуствения интелект в регионалните медии – мисията е възможна

Снимка: geralt / Pixabay

Изкуственият интелект ( AI) се превърна в мощен инструмент в различни индустрии AI и потенциалното му въздействие върху журналистиката не може да бъде пренебрегнато.

Асошиейтед прес (АП) наскоро публикува доклад, който хвърля светлина върху разбирането на местните новинарски издания за AI и готовността им да възприемат неговите възможности, за да отговорят на своите журналистически и бизнес нужди. В тази статия се разглеждат основните констатации AI на доклада, като се подчертава значението на внедряването на AI в местните редакциии предизвикателствата, пред които те са изправени.

 AI в местните редакции

Докладът на АП се основава на проучвания, проведени сред близо 200 редакции във всички 50 държави, и на задълбочени интервюта с местни новинарски лидери. Той обхваща различни видове новинарски издания, включително печатни, радио, телевизионни и цифрови платформи, както търговски, така и с нестопанска цел. Констатациите в доклада предоставят ценна информация за текущото състояние на внедряването на AI в местните редакциии подчертават областите, в които са необходими технологични иновации.

Преодоляване на различията: големи срещу малки новинарски организации


Един от ключовите изводи в доклада е значителната разлика между големите и малките новинарски организации по отношение на внедряването на AI и технологиите за автоматизация. Докато по-големите новинарски организацииса възприели тези технолог AI в по-голяма степен, по-малките се борят с тях поради ограничените ресурси и ограничените възможности за експериментиране. Тази разлика означава необходимост от инициативи, които могат да изравнят шансовете и да дадат възможност на по-малките издания да използват предимствата на AI.

Изкуствен интелект за подобряване на журналистиката

Въпреки първоначалните опасения относно замяната на човешкия труд с машини, докладът разкрива силна подкрепа сред местните редакции за автоматизиране на задачите, които могат да освободят време на журналистите за по-задълбочени репортажи, да оптимизират процесите и да подобрят монетаризацията на съдържанието. Автоматизацията може да изиграе решаваща роля, като позволи на журналистите да се съсредоточат върху критичните аспекти на разказването на истории и разследващите репортажи, докато рутинните задачи се изпълняват ефективно от системи, задвижвани от изкуствен интелект.

Преодоляване на бариерите пред приемането на AI

Въпреки че интересът към технологиите на AI е голям сред местните редакции, в доклада се подчертава, че широкото им използване е ограничено поради ограничените ресурси и времето за експериментиране. Много новинарски медии не разполагат с необходимите ресурси и експертен опит, за да проучат и приложат ефективно решенията, предлагани от AI. За да се справи с този проблем, АП планира да предложи безплатна онлайн учебна програма на всички новинарски медии в САЩ, включваща семинари на живо и онлайн публикувани уроци. Тази инициатива има за цел да предостави насоки и подкрепа на местните новинарски редакции за ефективно използване на технологиите за  AI.

„Целта е да помогнем на [местните редакции да използват иновативни технологии за подобряване на дейността си.“ – Джим Кенеди, старши вицепрезидент на AP по стратегическо планиране.


Местни новини с изкуствен интелект


В отговор на констатациите в доклада АП стартира двугодишен проект, финансиран от фондация „Джон С. и Джеймс Л. Найт“, за да помогне на местните редакции да разширят използването на AI. Проектът включва публикуването на изчерпателния доклад и разработването на безплатна онлайн учебна платформа, която ще бъде достъпна за всички информационни медии в САЩ. В тази учебна програма ще се навлезе в различни технологии и ще се разгледат най-чувствителните точки, в които  AI и автоматизацията на процесите могат да помогнат на местно ниво.

Онлайн учебната програма: Врата към знанията за AI

Онлайн учебната програма, която ще стартира през следващия месец, ще предостави на новинарските редакции възможност да учат и изследват технологиите на AI чрез виртуални семинари на живо и записани уроци. Темите, включени в учебната програма, ще включват основите на AI, неговите приложения в журналистиката и практически стратегии за прилагане. Целта на тази инициатива е да предостави на местните редакции необходимите знания и умения за ефективно използване на потенциала на AI.

Подкрепа за международни информационни издания

Въпреки че учебната програма е насочена предимно към новинарските издания в САЩ, международните новинарски организации също ще имат достъп до всички записани сесии. Този приобщаващ подход гарантира, че новинарските редакции извън Съединените щати могат да се възползват от знанията и опита, споделени в учебната програма. Той подчертава ангажимента на АП да насърчава приемането на AI и иновациите в световен мащаб.

Революционният доклад на AP за внедряването на AI в местните редакции предоставя ценна информация за настоящото състояние на нещата в използването на AI в журналистиката. В него се подчертава необходимостта от преодоляване на различията между големите и малките новинарски организации, приемане на автоматизацията за подобряване на журналистиката и преодоляване на пречките пред приемането на AI.

Стартирането на безплатната онлайн учебна програма допълнително подчертава ангажимента на АП да предостави на новинарските редакции знания за AI и да ги подготви за ефективно навигиране в бързо развиващия се пейзаж на журналистиката. Като възприемат технологиите на AI, местните новинарски редакции могат да подобрят дейността си, да рационализират производствените процеси и да предоставят по-богато съдържание на аудиторията си.

Регистрирайте се тук за онлайн учебната програма и тръгнете на пътешествие, за да разгърнете потенциала на AI в местните редакции.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Общинските съветници в Никола Козлево приключиха ударно мандата

На последното си заседание общинският съвет в Никола Козлево обсъди и гласува дневен ред от 15 точки.

Общински служител в Несебър е задържан при разследване за изборна търговия

По времена полицейските действия са установени суми от над 180 000 евро и 20 000 лева.

Водата в Балчик отново е годна за пиене

След предприемане на допълнителни мерки от страна на “ВиК Добрич” АД са отстранени несъответствията в качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели във водопроводната мрежа

Още анализи

„Фиктивни парични преводи“ – жп проектите, които екипът на Лаура Кьовеши разследва

рести и обиски заради злоупотреба с европейски средства. Това беше лайтмотивът на водещите новини през изминалата седмица, след като Европейската прокуратура начело с Лаура Кьовеши съобщи за предприети ефективни действия по рекордния брой сигнали за престъпления от България срещу финансите на Европейския съюз (ЕС).

Да поговорим за предателството и простотията в България

И до днес се борим с проблеми, с които не сме се справяли добре още след Освобождението. Коя е границата на простотията? И коя е границата на предателството, която симпатията към една чужда държава не бива да прекрачва?

Средата ни продължава да създава насилници. Защо?

Всеки път е едно и също. Повтарят се насилието, неадекватната реакция на институциите, коментарите от типа "а какво ще кажете за насилието над мъже?" и дискусиите дали жената си го е "заслужила". Споделянето на откъси от "Невеста Нена" на Елин Пелин, възмущението в социалните мрежи и материалите по темата - също.