BG | EN

Изкуствения интелект в регионалните медии – мисията е възможна

Снимка: geralt / Pixabay

Изкуственият интелект ( AI) се превърна в мощен инструмент в различни индустрии AI и потенциалното му въздействие върху журналистиката не може да бъде пренебрегнато.

Асошиейтед прес (АП) наскоро публикува доклад, който хвърля светлина върху разбирането на местните новинарски издания за AI и готовността им да възприемат неговите възможности, за да отговорят на своите журналистически и бизнес нужди. В тази статия се разглеждат основните констатации AI на доклада, като се подчертава значението на внедряването на AI в местните редакциии предизвикателствата, пред които те са изправени.

 AI в местните редакции

Докладът на АП се основава на проучвания, проведени сред близо 200 редакции във всички 50 държави, и на задълбочени интервюта с местни новинарски лидери. Той обхваща различни видове новинарски издания, включително печатни, радио, телевизионни и цифрови платформи, както търговски, така и с нестопанска цел. Констатациите в доклада предоставят ценна информация за текущото състояние на внедряването на AI в местните редакциии подчертават областите, в които са необходими технологични иновации.

Преодоляване на различията: големи срещу малки новинарски организации


Един от ключовите изводи в доклада е значителната разлика между големите и малките новинарски организации по отношение на внедряването на AI и технологиите за автоматизация. Докато по-големите новинарски организацииса възприели тези технолог AI в по-голяма степен, по-малките се борят с тях поради ограничените ресурси и ограничените възможности за експериментиране. Тази разлика означава необходимост от инициативи, които могат да изравнят шансовете и да дадат възможност на по-малките издания да използват предимствата на AI.

Изкуствен интелект за подобряване на журналистиката

Въпреки първоначалните опасения относно замяната на човешкия труд с машини, докладът разкрива силна подкрепа сред местните редакции за автоматизиране на задачите, които могат да освободят време на журналистите за по-задълбочени репортажи, да оптимизират процесите и да подобрят монетаризацията на съдържанието. Автоматизацията може да изиграе решаваща роля, като позволи на журналистите да се съсредоточат върху критичните аспекти на разказването на истории и разследващите репортажи, докато рутинните задачи се изпълняват ефективно от системи, задвижвани от изкуствен интелект.

Преодоляване на бариерите пред приемането на AI

Въпреки че интересът към технологиите на AI е голям сред местните редакции, в доклада се подчертава, че широкото им използване е ограничено поради ограничените ресурси и времето за експериментиране. Много новинарски медии не разполагат с необходимите ресурси и експертен опит, за да проучат и приложат ефективно решенията, предлагани от AI. За да се справи с този проблем, АП планира да предложи безплатна онлайн учебна програма на всички новинарски медии в САЩ, включваща семинари на живо и онлайн публикувани уроци. Тази инициатива има за цел да предостави насоки и подкрепа на местните новинарски редакции за ефективно използване на технологиите за  AI.

„Целта е да помогнем на [местните редакции да използват иновативни технологии за подобряване на дейността си.“ – Джим Кенеди, старши вицепрезидент на AP по стратегическо планиране.


Местни новини с изкуствен интелект


В отговор на констатациите в доклада АП стартира двугодишен проект, финансиран от фондация „Джон С. и Джеймс Л. Найт“, за да помогне на местните редакции да разширят използването на AI. Проектът включва публикуването на изчерпателния доклад и разработването на безплатна онлайн учебна платформа, която ще бъде достъпна за всички информационни медии в САЩ. В тази учебна програма ще се навлезе в различни технологии и ще се разгледат най-чувствителните точки, в които  AI и автоматизацията на процесите могат да помогнат на местно ниво.

Онлайн учебната програма: Врата към знанията за AI

Онлайн учебната програма, която ще стартира през следващия месец, ще предостави на новинарските редакции възможност да учат и изследват технологиите на AI чрез виртуални семинари на живо и записани уроци. Темите, включени в учебната програма, ще включват основите на AI, неговите приложения в журналистиката и практически стратегии за прилагане. Целта на тази инициатива е да предостави на местните редакции необходимите знания и умения за ефективно използване на потенциала на AI.

Подкрепа за международни информационни издания

Въпреки че учебната програма е насочена предимно към новинарските издания в САЩ, международните новинарски организации също ще имат достъп до всички записани сесии. Този приобщаващ подход гарантира, че новинарските редакции извън Съединените щати могат да се възползват от знанията и опита, споделени в учебната програма. Той подчертава ангажимента на АП да насърчава приемането на AI и иновациите в световен мащаб.

Революционният доклад на AP за внедряването на AI в местните редакции предоставя ценна информация за настоящото състояние на нещата в използването на AI в журналистиката. В него се подчертава необходимостта от преодоляване на различията между големите и малките новинарски организации, приемане на автоматизацията за подобряване на журналистиката и преодоляване на пречките пред приемането на AI.

Стартирането на безплатната онлайн учебна програма допълнително подчертава ангажимента на АП да предостави на новинарските редакции знания за AI и да ги подготви за ефективно навигиране в бързо развиващия се пейзаж на журналистиката. Като възприемат технологиите на AI, местните новинарски редакции могат да подобрят дейността си, да рационализират производствените процеси и да предоставят по-богато съдържание на аудиторията си.

Регистрирайте се тук за онлайн учебната програма и тръгнете на пътешествие, за да разгърнете потенциала на AI в местните редакции.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Община Бургас търси строител на спортна зала за 2,2 млн. лв.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 202 000 лв. с ДДС. Документи за участие се приемат до 27 юни тази година.

Едночасова блокада на Подбалканския път готвят карловски кметове заради недостатъчно финансиране на пострадалите от наводнения села

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, ще  затварят предупредително за един час - от 14:30 ч. до 15:30 ч. Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре“ на 29 май.

Новоизбраният митрополит Арсений ще бъде посрещнат днес в Сливенската епархия

Митрополит Арсений, когото вчера Светия синод обяви за избран нов Сливенски митрополит се очаква днес да бъде тържествено посрещнат в Сливенската епархия

Още анализи

Нагледахме се на сериали за опазване на статуквото от епохата „Цацаров – Гешев“

Зpитeли cмe нa гpaндиoзeн ĸpими cepиaл, cyпep пpoдyĸция, c yчacтиeтo нa знaĸoви фигypи нa бългapcĸaтa пoлитичecĸa cцeнa, c пoддъpжaщaтa poля нa пpoĸypopи, пoлицeйcĸи шeфoвe и нa oxpaнитeлнитe cлyжби.

Колко проруски депутати ще изпрати България в Брюксел

Предстоящите избори за Европейски парламент са белязани от опасения за увеличаващата се подкрепа към крайното дясно. Често пъти това са и формации, които открито подкрепят Русия. Колко проруски евродепутати ще изпрати България?

Такива са нравите и правилата в милиционерска република България

Запис след запис - разкриващ вътрешните диалози на една политическа партия - ПП. Като граждани ние отдавна нямаме илюзии, но слава Богу, все още не сме си загубили акъла напълно, та да бъдем управлявани от оперативните мероприятия на знайни и незнайни милиционери.