BG | EN

Изгубените надежди на един неосъществен студентски град

Широкорекламираният колеж по биодинамика, който трябваше да превърне Дряново в „световен град на природосъобразния живот“, така и не посрещна студенти, а Общината не може да си вземе нито сградата, нито парите.

Откриването на т.нар. Колеж по биодинамично земеделие в Дряново
Снимка: Емилия Димитрова – Данкова

Община Дряново не може да си върне масивна сграда, бивша гимназия за подготовка на железопътни кадри, която през декември 2016 г. предостави без наем на самопровъзгласилия се за единствен в Югоизточна Европа Висш колеж по биодинамично земеделие. От колежа знаят, че договорът им е прекратен, но не освобождават имота, който очевидно и не ползват. Междувременно Община Дряново се оказа кредитор на нелегитимния колеж, открит с одобрението на кмета на града.

В края на март т.г. в Дряново бе открит Висш колеж по биодинамика. Лентата сряза лично кметът Мирослав Семов, който в речта си пропусна факта, че колежът няма акредитация по Закона за висшето образование, което прави дипломите му нелигитимни. Никой от гостите на цермонията не попита къде са студентите, нито защо учебна година се открива през март. Напротив, лееха се гръмки речи за това как Дряново ще се превърне в Меката на биодинамичното земеделие в тази част на Европа.

Три месеца по-късно беше ясно, че това няма да се случи и общинските съветници в града решиха колежът да освободи общинския имот. Бяха минали точно три години откакто същите съветници дадоха бившата гимназия на софийската неправителствена организация с претенциозно име „Сружение за регионален просперитет“. В договора с нея бе залегнал двегодишен гратисен период, през който от сдружението бяха освободени от наем за сметка на подобренията, които ще бъдат направени в сградата. Реално задължението за плащане на наем възникна на 2 декември 2018 г. През последвалите месеци обаче в Дряново назряха

доста закъснели въпроси.

За отговори през юли т.г. представители на колежа бяха извикани пред Общинския съвет. Очакваше се да кажат кога ще започнат да се издължават на Общината, към която само за половин година натрупаха близо 50 хил. лв. задължения, защо колежът не получи обещаната през декември 2016 г. акредитация и ще я получи ли изобщо, има или няма колежани, къде са машините и оборудването за хиляди лева, които наемателите са заварили в сградата, но са изнесли от нея.

На това заседание стана ясно, че учебна дейност в колежа изобщо не е започвала, а обяснението бе смехотворно – за теория имало време, лятото бил сезонът на практичните занимания и колежаните (ако изобщо има такива, б.ред.) били по ферми, „за да видят разни демонстрации,  да видят някои неща на практика“, обясни соченият като лице за контакти в сайта на колежа Николай Зайцев.

Очевидно колежът в Дряново, ако приемем, че той действително съществува, се оказа единственото училище, където първо се минава практика, пък когато остане време и теория. Обикновено е обратното, в най-добрия случай двете вървят паралелно.

Но това заседание не остана съмнение, че бомбастичните обещания за дряновски университет изобщо не кореспондират с академичната реалност, заради което Общинският съвет в града взе решение да прекрати договора за наем с „академиците“ и те да освободят общинската сграда. Два месеца по-късно сградата е заключена, а достъпът до нея невъзможен. Наемателите не могат и да бъдат уведомени, че трябва да напуснат, защото на адреса на колежа не се открива някой, който да получи уведомлението за разтрогване на договора.

Още през 2016 г. беше ясно, че инициаторите да отворят колеж в Дряново  

насилват амбициите си.

В града обаче явно бяха решили да им дадат възможност. Пуснаха ги в общинската сграда срещу ангажимента да я ремонтират, на всеки шест месеца да се отчитат за ремонта и похарченото в него, да получат акредитация от Министерството на образованието за бъдещото училище, а от декември 2018 г. да започнат да плащат месечен наем от 5700 лв. с ДДС. Две и половина години по-късно нито един от тези ангажименти не е изпълнен. От декември м.г. са платени само 4 хил. лв., оформени като частично плащане на наем. За ремонт на сградата може да се говори условно, за обзавеждане и оборудване изобщо не може да се говори, а както стана ясно за акредитация по българските образователни закони също. Оказа се, че от колежа имат обяснения за всичко, някои са комични и абсурдни.

Тревата в двора на училището, където според инвестиционното намерение вече трябваше да има оранжерии, ботаническа градина и дори тенис корт, „защото колежаните трябва да спортуват“ не се коси. Обяснението – там растат 22 вида билки, две от тревите са в Червената книга на защитените видове у нас. 

Странна е и самата процедура по прием

на студенти, който няма да става след изпит, а на база заявление, което кандидатите ще попълват. С всеки от тях ще се проведе индивидуално интервю, което заедно с подадените документи ще бъде основа за класиране на кандидатите. Вероятността за субективна преценка явно не е от значение, защото едно от условията за прием е платена семестриална такса от 1500 лв. За сравнение у нас най-скъпо е обучението по медицина и то не надхвърля 1000 лв. в различните университети.

При завършване на тригодишната програма и успешно взети изпити студентите ще получат т.нар. Level 6 диплома от Кросфийлд институт във Великобритания, равняваща се на диплома за висше образование, издавана от българските висши учебни заведения. Според сайта на колежа дипломите за бакалавърска степен ще бъдат признати в цял свят.

Но не и в България.

Последното кандидат-студентите не знаят. Общинските съветници в Дряново – също. На тях през 2016 г. е обяснено, че „се предвижда създаването на гъвкави модели за квалификация от второ до пето ниво, размери и структура на обучение от 10 часа до 3 години, и възможност за защита на магистратура във Великобритания и САЩ“. Споменава се „Рудолф Щайнер Колидж“ в Съединените щати и Кроссфийлд институт в Обединеното кралство. В Америка обаче не са чували за това и на въпроси на „За истината“ отговориха: „От 2017 г. не предлагаме магистърски програми. Нямаме контакти с нито едно учебно заведение в България“.

Едва при откриването на колежа за първи път неговите създатели признаха, и то пред „За истината“, че заради липсата на акредитация у нас, дипломите на завършилите в Дряново студенти ще се издават във Великобритания, от Крассфийлд институт. Същият институт, представен като неправителствена организация в сферата на образованието, разработва и учебните планове за колежа, потвърдиха оттам.  

Нямаме информация за откриването на колеж

В Дряново, потвръдиха от Министерството на образованието и уточниха, че дипломите от висшите училища у нас, независимо дали са издадени от български или филиал на чуждестранен университет, не се признават в страната, ако училището не е получило акредитация. (както е в случая, б.ред.) Тази подробност не отрича и Николай Зайцев, който но не обяснява защо информацията е спестена на „кандидат – студентите“, от които се очаква да платят близо 10 хил. лв. за обучение, което няма да се признава у нас.

Сранно как никой преди да гласува „за“ настаняването на колежа в Дряново не попита как ще бъде организиран процесът на обучение, откъде ще дойдат парите, как ще бъде преобразувана сградата. Вярно, че по това време от „Сдружение за регионален просперитет“ бяха представили доста смело инвестиционно предложение, но и бегъл поглед в него показваше сериозни пукнатини и очевидно безплодни обещания.

На въпроса   

Защо точно „биодинамично“ земеделие

в протокола от заседанието на дряновския Общински съвет, проведено на 26 август 2016 г., е документиран отговора на председателя на „Регионално сдрлужение за социален просперитет“ Гоздалина Георгиева. Ето как обяснява тя мотивът, с който е бил избран точно този профил на обучението в колежа:

„На нас ни се струва, че в сегашната каша в образователната система, каша и в икономиката, по някаква степен, е много важно да се създава образователен модел, който да създава самостоятелно мислещи хора, способни да се справят сами, обяснява Георгиева. Биоземеделие, динамично земеделие, занаяти, градинарство – това е поминък… И това не е свързано с лутаниците в образователната ни система в момента, защото колежът ще дава много практична насоченост на младите хора“.

А защо в Дряново?

Защото според Георгиева, „районът е с прекрасна природа, която отговаря на философията на биодинамичното земеделие. Считаме, че след създаването на колежа всички стопани постепенно ще преминат към биодинамично отглеждане на техните култури и с времето дряновска община ще стане пример за цяла България“.

В същото предложение се отбелязват и ползите за Дряново и дряновци от начинанието. Според инвеститорите, обучението на колежаните ще стимулира развитието на хотелиерството в района, създаването на къщи за гости и заведения за хранене, на социалния живот.

Плановете им обаче отиват и доста по-далеч.

„Ние смятаме, че за няколко години всички жители на общината ще бъдат приобщени към каузата, пише в представянето на проекта, изпратен през 2016 г. до Общинския съвет в Дряново“. Освен това „след успешно преминаване на курсове и обучение в американския „Рудолф Щайнер колидж“ и „Кросфийлд институт“ във Великобритания“, възпитаниците на колежа ще могат и сами да станат преподаватели в него.

Най-вдъхновяващата част от представянето на идеята

е следната: „Считаме, че можем да направим Дряново средище на хора, които ще имат трайно място на световната карта, както като града на Колю Фичето, така и като града, създал първия колеж по биодинамично земеделие, градинарство и занаяти в България. (…) Ще можем да издигнем града до ранга на световен град на природосъобразния начин на живот“.

„А в случай, че нищо от планираното не бъде свършено, то всички направени от нас подобрения в материалната база ще останат в полза на община Дряново“, обещаха от „Регионално сдружение за социален просперитет“.

Е, нищо от това не се случи.

А Община Дряново не само нищо няма да наследи, но е вероятно да се е разделила с десетки машини и обурудване, изнесени в други градове, с които от „Регионално сдружение за социален просперитет“ не отричат, че провеждат обучения за професионална квалификация. Почти сигурно е, че тези обучения се заплащат от курсистите, но в сметките на Общината не влиза и стотинка.   

Това означава, че данъкоплатците в Дряново индиректно са своеобразен кредитор на сдружението, което притежава само 10% в акционерното дружество „Висш колеж по биодинамика“.  Всъщност Община Дряново имаше основание да поиска разтрогване на договора за наем още при откриването на колежа, защото тогава се разбра, че сградата се ползва не от сдружението, с което има договор за наем, а от новопоявило се акционерно дружество „Висш колеж по биодинамика“. Допълнителна подробност е, че договорът изключва преотдаване на имота, но според Мирослав Семова очевидно подобен проблем не съществува, след като сам даде благословията си за висшето училище.     

Още един детайл не е за подценяване,

когато се търси причината съветниците в Дряново да предоставят доста наивно общински имот на софийска организация. Към инвестиционното предложение, е приложен списък на организации, които ще подкрепят финансово бъдещия колеж. Този списък най-вероятно е трябвало да засили доверието в инициативата, тъй като в него са посочени добре познати имена – Фондация „Америка за България“, фонд „Юнкер“, програмите „Хоризонт 2020“ и „Еразъм“ на ЕС.

Проверка на „За истината“ в сайта на „Америка за България“, където всички проекти, получили финансиране са публични, установи, че през последните 2 години няма проект на „Регионално сдружение за социален просперитет“, който фондацията да е подкрепила. Не е възможно това да стане и чрез фонд „Юнкер“, както е написано в инвестиционното предложение, тъй като такъв фонд няма, има план „Юнкер“ – инициатива, която подкрепя проекти, при които може да възникне необходимост от покриване на риска. В списъка с одобрени проекти по план „Юнкер“ името на сдружението също липсва.

„Хоризонт 20-20“ е програма за финансиране на научноизследователски проекти, които най-общо представляват предизвикателства за обществото. А откриването на колеж, дори да е единствен в сферата на биоземеделието, не би могло да се приеме за високо научно постижение, тъй като този вид земеделие не е непознат.

Като организации, подкрепящи създаването на колежа в Дряново са посочени „Технологичен парк София“, Световната организация за продажба на биодинамични продукти „Деметер“, Българската аказемия на науките, Обществената академия за наука, образование и култура, Институт „Марица“ в Пловдив, Филиала в Дряново на Института по платинско земеделие, Украинската академия на науките, както и вече споменатите „Кросфилд институт“ във Великобритания и „Рудолф Щайнер Колидж“ в Съединените щати.

Историята около колежа в Дряново следва  

позната и отработена схема

Зад нелегитимните Висши учебни заведения у нас най-често стоят дружества, регистрирани не по Закона за висшето образование, а по Търговския закон, но с предмет на дейност „образование“. Всички те се представят като филиали на чужди университети и обявяват, че издават дипломи, признати в цял свят. Подобни училища най-лесно се създават с подкрепата на местните власти. Защото кой град не иска да има висше училище. В конкретния случай тази схема явно отново сработи.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

ВАС решава ще даде ли зелена светлина на Румен Гайтански за горене на боклук край с. Върбовка

Във връзка с предложения инсинератор се водят няколко съдебни дела, като до момента съдът устойчиво се произнася в полза на “Петрургия”, подчертават от Антикорупционния фонд, откъдето са провели собствено разследване, установило редица нарушения и поводи за съмнения в безпристрастността на ангажираните със случая институции.

В Габрово политиците не се разбраха за състава на РИК

Липсата на съгласие беше за мястото на секретаря.

„Липсва особено мнение в протоколите“ – ВАС потвърди избора на кмета на Севлиево

Липсата на особено мнение от членовете на секционни и Общинска избирателна комисии, както и отразяването на разногласия относно броенето на бюлетини, означава, че резултата от вота е правилен и не се налага повторно преброяване на бюлетините. С тези аргументи Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на ПП-ДБ срещу резултата за кмет на Севлиево.

Още за новините

Журналистическа асоциация иска оставката на Калин Стоянов заради дело- „шамар“ срещу BIRD.bg

Асоциацията на европейските журналисти – България и „Програма достъп до информация“ призовават институциите да продължат и доведат докрай работата по законодателните предложения за ограничаване на делата шамари (SLAPP) срещу журналисти и граждански активисти.

Харманли и Симеоновград осигуриха приход от 38 млн. евро за частна компания срещу 3 млн. евро за бюджетите си

лед като получи отстъпено право на строеж върху два общински терена от 2500 дка в землищата на Харманли и Симеоновград срещу 5 млн. евро компаниите „Грийн профит“ и „Комерс инвест“ най-напред се сляха, а след това продадоха бизнеса си в сферата на възобновяемите енергоизточници за близо 38 млн. евро на на базираното в Хонконг дружество за проучване и добив на нефт и газ United Energy Group (UEG).

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.