BG | EN

Поставянето на мантинелата край Своге, където загинаха 20 души, започна 3 месеца след трагедията

Снимка: АПИ (api.bg)

Монтирането на мантинелата на пътя Своге – София в участъка, където след тежък пътен инцидент преди три месеца, загинаха 20 души е започнало едва днес. Това се разбира от официалното съобщение, публикувано в страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ след посещението на шефовете на АПИ в района днес.

Посещението на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов – член на УС на АПИ, с цел проверка работата на фирмата, монтираща новите мантинели в отсечката, става ден след като медиите дадоха гласност на молбата на независимата неправителствена организация „Институт за пътна безопасност“ да бъде разпоредено на отговорните институции незабавно да приведат в годност еластичната ограда на пътя, за да не се стигне до нов тежък пътен инцидент в същия участък край Своге.

В две поредни съобщения на страницата си днес от пътната агенция многословно обясниха как въпреки че това не е тяхна работа са се захванали с осигуряване поставяне на мантинелата на пътя. В първото съобщение, като мотив за действията им е посочен „поет ангажимент пред жителите на Своге след срещите при Омбудсмана на Република България“, а във второто – няколко часа по-късно причината за действията на АПИ по обезопасяване на участъка е „поет ангажимент пред жителите на Своге и по разпореждане на минисър-председателя“.

Според двете съобщения, целта е да се повиши безопасността на движение в отсечката, а срокът – 12 декември, т.е. утре. От АПИ заявяват, че преди това не е било възможно заради продължаващото досъдебно производство.

В края на ноември в пътната агенция е било получено и указание от Върховната административна прокуратура, в което е поискано в срок от един месец да бъдат предприети действия за обезопасяване на отсечката, се разбира още от информацията в страницата на пътната агенция. Според тях, новото съоръжение всъщност е трябвало да се постави от общината, тъй като участъкът е на тяхна територия и общината събира таксите от билбордове по трасето в населеното място и издава разрешенията за строеж на търговски обекти без за това да иска разрешение от АПИ каквото се издава, когато отсечката е извън чертите на града.

В отговор на журналистически въпрос днес инж. Атанасов заявил, цитиран от пресцентъра си, че монтажът на мантинелата в Своге се изпълнява въз основа на разработения график. Според него „изказвания от различни хора по темата, представящи се за пътни експерти, е опит да се прави политически ПР на гърба на агенцията и на правителството, защото се е знаело, че днес започва монтирането на мантинелата в участъка на инцидента“.

Атанасов е заявил още, че целият 80-километров път през Искърското дефиле ще бъде обезопасен и проектът ще бъде надграден, съгласно направения одит по пътна безопасност.

В нито едно от двете съобщения няма данни за сроковете, в които ще се случи това.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините