BG | EN

Извършител на шест телефонни измами е задържан при опит да напусне страната

Илюстративна сника: Pixabay

Извършител на шест телефонни измами е задържан при специализирана полицейска акция, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) във Варна. 

Мъжът е задържан на Граничния контролен пропускателен пункт (ГКПП) – Русе при опит да напусне страната на 29 март.

За 52-годишният мъж са събрани данни, че е съпричастен към извършени шест телефонни измами на територията на дирекцията във Варна в периода от 15 до 29 март. В него са открити 4 500 щатски долара и 1 200 евро от последната осъществена измама на територията на крайморския град. 

Парите са били от измама, жертва на която е станал 60-годишна жена във Варна. След обаждане за съдействие при полицейска операция срещу телефонни измамници тя хвърлила сумата през терасата. Мъжът, чиято роля била на „муле”, трябвало да занесе парите в Румъния.  

Мъжът е конвоиран до Варна за извършване на допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия по документиране на престъпната му дейност. Работата по случаите продължава под наблюдение на Районна прокуратура.

От прокуратурата уточняват, че се работи по ангажиране на наказателната му отговорност за други две измами. От държавното обвинение ще поискат от съда да му бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”.

От полицията във Варна апелират, че извършителите на телефонни измами продължават активно да звънят на стационарни апарати в областния град и селата.

От началото на годината във Варненска област са регистрирани 22 телефонни измами, а 29 опита са предотвратени.

Полицията е получила 76 сигнала от граждани, които не са се поддали на сценариите и са прекъснали комуникацията. Преките извършители на този род престъпления не пребивават на територията на страната, посочват от ОД на МВР във Варна.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините