Извършители на жесток побой в Шумен искат споразумение с прокуратурата и условни присъди

Тук, в началото на пешеходната зона, пред областната управа и вратите на хипермаркет, беше нападнат и пребит случаен минувач.
Снимка: Диана Желязкова

Извършителите на брутален побой, който шокира хората в Шумен заради дързостта и необяснимата жестокост на престъплението, искат споразумение с прокуратурата и условни присъди. Жертва на побоя стана случаен минувач в центъра на града, който беше нападнат съвсем безпричинно от непознати агресивни мъже, при това пред погледите на десетки свидетели. По-късно се оказа, че нападателите – трима мъже от Велики Преслав, са били под въздействието на алкохол, а един от тях и на кокаин.

Това съобщи пострадалият  – 37-годишен мъж, който имал лошия късмет да се намира на неподходящото място в неподходящото време. Вчера той се е запознал с материалите от досъдебното производство по случая.

Инцидентът стана на 10 август, в 10,30 ч. сутринта, а нападението върху случаен минувач е още по-шокиращо заради факта, че беше извършено буквално пред входа на областната управа на площад „Кристал“ и само на крачки от насядалите в съседното кафене шуменци. Без да се притесняват нито от институциите, нито от очевидците, тримата нападатели се нахвърлили в гръб върху 37-годишния мъж, съборили го на земята с ритници и юмруци, и продължили да го ритат със садистична жестокост.

Две момичета, свидетели на побоя, разказват по-късно, че пострадалият мъж вървял сам с кучето си по пешеходната зона, когато бил настигнат от четирима роми, които му се нахвърлили в гръб, съборили го на земята, а след това продължили да го ритат по цялото тяло. „Човекът си вървеше спокойно, а те бяха четирима и му скочиха направо отзад, почнаха да го удрят, да го ритат, събориха го на земята, той падна, а те продължиха да го ритат. Ритаха го и в главата, той плюеше кръв след това. Ритаха, го без нищо да говорят. Всички тук в кафенето стояха и и само гледаха, никой не се намеси. Ние двете се развикахме, после нападателите изчезнаха в тази уличка“, обяснява Гергана, която заедно с приятелката си пиела кафе по време на инцидента.

„Групата беше от петима мъже, всичките яки, със златни ланци по вратовете, агресивни. Нахвърлиха се върху човека в гръб, събориха го на земята, ритаха го зверски, след това изчезнаха в съседната улица. Малко по-късно се появиха пред друго заведение и отново вдигнаха скандал“, разказва друг свидетел. Според него е било въпрос на „късмет“ който ще попадне на мушката на пияните агресинви нападатели.

Пострадалият е буквално потрошен при побоя  – има фрактура на дясното рамо, травми по главата и цялото тяло от понесените ритници и е в продължителни болнични. Инцидентът предизвика огромно обществено недоволство в Шумен и предизвика стотици коментари в социалните мрежи, където граждани се оплакваха от завърналите се в отпуски гастарбайтери. Неофициално полицаи също признаха, че през отпускарския август гастарбайтери от Белгия и Германия създават огромни проблеми в Шумен. „Всяка вечер има сигнали за скандали и побои в махалите, сватбите не спират, не спират и пиянските инциденти“, заявиха служители на реда. „Белгийските шуменци“, както ги наричат, не спазват никакви правила, форсират чужди коли по улиците, не спират нито на стоп, нито на пешеходна пътека, държат се, сякаш са в африканска държава, оплакват се и таксиметровите шофьори.

Вечерта след инцидента извършителите на жестокия побой бяха установени и задържани от полицията, която разпозна биячите по кадри от наблюдателните камери пред областната управа. Нападателите се оказаха двама братя от Велики Преслав и техен братовчед, които от години живеят в Нидерландия. При задържането им, един от мъжете, който карал автомобил, е бил под въздействието на кокаин, съобщиха от Пътна полиция.

Районната прокуратура в Шумен поиска първо 72-часово, а след това и постоянно задържане за тримата нападатели, които са обвинени за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Единият от групата беше освободен, тъй като е непълнолетен, другите двама все още са в предварителния арест.

Междувременно от полицията обявиха, че ще засилят патрулите си в града, за да пресекат подобни немотивирани скандали и нападения.

По-малко от месец след бруталния побой, нападателите искат да сключат споразумение с прокуратурата за условни присъди и да си ходят в Холандия. „Те са признали вината си и искат делото да не стига до съда, а да се реши със споразумение с прокуратурата“, коментира с възмущение пострадалият шуменец. И допълва, че нападателите не са дали обяснение за бруталния побой, само са заявили, че са били пияни.

Пострадалият мъж е видял и кадрите от охранителните камери, и е потресен от безпричинната жестокост и агресия на биячите. „Всички ме ритат по главата и по цялото тяло, един от тях се засилва като каратист и скача върху рамото ми, вероятно тогава го е счупил, друг, който държи стъклена чаша с някакво питие, я хвърля към мен, чашата рикошира от тялото ми и се разбива в краката на някакви момичета от кафето. Бият ме със злоба и зверски, буквално за да ме потрошат“, пресъздава мъжът видяното от камерите.

И е възмутен, че такова брутално престъпление, извършено с особена дързост и жестокост на обществено място, може да се размине само с един месец в предварителния арест. На тази фаза обаче жертвата е „никой“ и няма право да се произнася по сключването на евентуално споразумение между обвиняемите и прокуратурата. „На етапа на досъдебното производство, сключването на споразумение зависи единствено от решението на наблюдаващия прокурор и на съдията по случая. Едва ако обвинението бъде внесено в съда, пострадалият става страна по делото“, обясняват юристи.

За такова деяние трябва да се наложи ефективно наказание заради особената дързост и жестокост на престъплението, заявиха по този повод шуменски юристи. „Начинът, по който е извършено това престъпление, мястото, където е извършено, високата обществена опасност на самото деяние, вредните последици за пострадалия и неговото много продължително възстановяване изискват наказание, което да съответства на обществената опасност на деянието. Наказанието трябва да постигне и целите на специалната генерална превенция, за да не се повтарят подобни случаи“, коментира известен шуменски юрист.

Пострадалият мъж също призовава обвинителният акт да бъде внесен в съда и делото да се разгледа по общия ред. „Ако обвиняемите сключат споразумение с прокуратурата, те ще получат условни присъди и веднага след това ще бъдат освободени от ареста. Излиза, че само месец след бруталното престъпление те ще си заминат за Холандия свободни, а ние ще се оглеждаме кога някой друг ще бъде пребит по улиците на Шумен“, възмущава се пострадалият. За съдебен процес и ефективни присъди настояват и десетки потребители в социалните мрежи. „Що за закони имаме? Престъпниците сключват споразумение с прокуратурата, а пострадалият няма думата“, възмущава се жителка на града. „Възможно най-тежките наказания! Никакви споразумения!, категоричен е друг човек от Шумен. „В Холандия за подобно нещо получаваш ефективна присъда на момента“, прави сравнение друг потребител.

В края на 2016 г. в Берлин български гражданин съвсем безпричинно изрита непозната жена в гърба и я запрати надолу по стълбите, а германската полиция публикува кадри от наблюдателните камери в опит да открие престъпника.

Този случай на немотивирано насилие шокира обществеността в Германия и в продължение на дни беше основна тема в медиите. Полицията разпозна нападателя по кадрите от камерите и го задържа през декември 2016 г. Оттогава той беше в предварителния арест до съдебния процес следващата година, а от съдебната зала беше изпратен директно в затвора.

Нападателят – 26-годишният тогава Светослав Стойков, се оказа български гражданин от варненския ромски квартал Максуда, живеещ в Германия на семейни начала с жена си и трите си деца.  Заради бруталната безпричинна атака към непознатата жена, която получи фрактура на ръката и натъртвания при падането, Стайков беше обвинен от германската прокуратура в нанясане на тежки телесни повреди. Прокуратурата настояваше за максимална присъда от 10 години затвор заради дързостта и жестокостта на престъплението.

Съдебният процес срещу Стайков започна през юни 2017 г.  В залата нападателят призна вината си и се извини на жертвата си, но тя отказа да приеме извиненията му. Стайков заяви пред съда, че е бил под влияние на наркотици и алкохол и не помни нищо от инцидента.

В крайна сметка той беше осъден на 35 месеца лишаване от свобода ефективно и беше отведен за изтърпяване на наказанието в германски затвор.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам