Извън закона, но законно – прокуратурата прекрати преписката срещу управителя на болницата в Севлиево

Бившият управител на Здравната каса и председател на здравната комисия в Народното събрание Пламен Цеков
Снимка: „За истината“

Прокуратурата прекрати преписката срещу управителя на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево, тъй като не намери данни за престъпление по служба срещу него.

До образуване на преписка и възлагане на полицейско разследване се стигна, след като Окръжна прокуратура Габрово се самосезира след публикация в „За истината“. В хода на разследването са поискани обяснения от управителя на болницата, председателя на Общинския съвет в Севлиево, който е принципал на лечебното заведение и от Община Севлиево, обясни говорителят на Окръжна прокуратура в Габрово Александър Александров.

Проверката е обхванала няколко пункта – законно ли е назначението на Пламен Цеков, има ли нарушение при промяна вида отопление в сградата на болницата от природен газ на пелети, спазени ли са процедурите при прехвърляне собствеността на болницата на Общината и как се разходват средствата, които лечебното заведение получава от общинския бюджет.

По нито един от проверяваните пунктове не са установени нарушения, гласи заключението на държавното обвинение.

Назначен с решение на Общинския съвет

Назначението на Пламен Цеков не е в разрез с нормативната уредба, тъй като за него има решение на собственика (Общинския съвет), на чието основание управлението му е вписано в Търговския регистър. Процедурите около назначението на управителя на севлиевската МБАЛ са извършени в съответствие с изискванията на Закона за лечебните заведения и Наредбата за провеждане на конкурси за възлагане на управление на лечебни заведения, гласи становището на прокуратурата.

Припомняме, че Бившият управител на Здравната каса и председател на здравната комисия в Народното събрание Пламен Цеков от 2015 г. е управител на общинската болница в Севлиево. Първият му договор за управление е от 5 май 2015 г. и е сключен до избиране на управител чрез конкурс, но за не повече от 90 дни от влизане на договора в сила. Последното изискване е заложено в преходните разпоредби на Наредба 9 от 2000 г. на Министерството на здравеопазването, която урежда реда за избиране и назначаване на управителите на общински и държавни лечебни заведения.

Този договор между Община Севлиево и Пламен Цеков е трябвало да изтече на 8 август 2015 г. Затова на 31 юли същата година общинският съвет в града, по предложение на кмета Иван Иванов (ГЕРБ), взема решение Пламен Цеков отново да бъде назначен за управител „до провеждането на конкурс“. Основанието е същото както при първия договор – наредба 9 на Здравното министерство, която регламентира срока за назначението – не повече от 90 дни. На същото заседание е взето решение за насрочване на конкурс за болничен управител, обявен за края на октомври 2015 г.

Допълнителна подробност е, че Пламен Цеков не се явява на този конкурс. Не се явява и на следващия, обявен през пролетта на 2016 г., което явно не е пречка да управлява севлиевската болница точно защото за това има решение на местния общински съвет.

В решението е истината

По време на своето управление Пламен Цеков взе някои кардинални решения за общинската многопрофилна болница, някои от които изглеждат странни. Като подмяната на начина за отопление на сградата от природен газ на дървени пелети в един напълно газифициран град.

За целта е купен нов котел, за чието инсталиране се е наложил ремонт на котелното помещение в болницата. Пред „За истината“ запознати потвърдиха, че за този ремонт са събаряни носещи стени на сградата, а наша проверка установи, че архитектът на Общината не е издавал строително разрешение за ремонта, от ДНСК обясниха, че не контролират какво се прави в общинска сграда. В хода на възложеното от прокуратурата разследване е станало ясно, че в сградата не са правени конструктивни изменения, а управителят е обяснил, че новият вид отопление е довел до значителни икономии за лечебното заведение.

Факт е, че промяната на начина на отопление в болничната сграда стана с решение на общинския съвет.

Със същата подкрепа собствеността на болницата (машини, апаратура, сграден фонд и автомобили) бе прехвърлена на Общината. Това поиска самият Цеков, за да може болницата да кандидатства за финасиране пред европейките фондове. Зад искането му прозряха опасения, че фирми, на които болницата е длъжник, могат да запорират сметките й или да сложат ръка върху имуществото. Общинският съвет в Севлиево го освободи от страховете с едно гласуване, след което болницата нямаше имущество, тъй като то бе прехвърлено на Общината.

С решение на местните законодатели са одобрени и всички финансови стимули за болницата, възлизащи на близо 3 млн. лв. за последните пет години.

Ясно е, че действията и решенията на Пламен Цеков като управител на общинската болница в Севлиево са ставали с одобрението на местния законодателен орган. Възложената на ОДМВР Габрово полицейска проверка е установила, че срещу Цеков няма данни за престъпление от общ характер и на управителя не може да се търси наказателна отговорност.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам