Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на май

Здравните власти все още нямат становище за ваксината на „Янсен“.

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов – Министър на здравеопазването
Снимка: скрийншот от видео

С един месец ще се удължи действието на извънредната епидемична обстановка и тя ще остане в сила до края на май, обяви днес на брифинг здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Той направи уточнение, че ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение.

Ангелов заяви, че България излиза от третата вълна на COVID-19, но за да се задържи добрата тенденция трябва да продължи темпът на ваксинирането и спазването на противоепидемичните мерки, включително носенето на маски.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев призова при предстоящите празници да продължи спазването на противоепидемичните мерки.

От началото на пандемията у нас са починали 15 618 души, съобщи доц. Кунчев. По последни данни смъртността за две седмица е намаляла с 5 %.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски прогнозира, че спадът на заболеваемостта ще продължи още седмица, след което може да се очаква ново покачване.

Становището на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на „Янсен“ е, че ползите са по-големи от евентуалните странични ефекти. Това обяви малко по-късно днес председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов след заседание на щаба.

Утре се очаква становището от още две европейски комисии и едва след това здравните власти в България ще излязат с решение за употребата ѝ.

От 10 май гражданите ще могат да избират каква ваксина да си поставят, каза Гигов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам