Извънредната епидемична обстановка остава до края на юли

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

По препоръка на Националния оперативен щаб извънредната епидемична обстановка се удължава с две седмици – до края на юли, съобщи днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Мярката е превантивна и е с цел да се осигури възможност за въвеждане на по-строги мерки при необходимост.

Засега на национално ниво промяна на въведените противоепидемични мерки не се предвижда. Властите се насочват към масов контрол за прилагането на действащите ограничения. Мерките, които продължават да са в сила, са носенето на маски на обществени места на закрито и спазването на дистанция.

На областните щабове ще бъде препоръчано да ограничат масовите мероприятия, тъй като в последните седмици се наблюдава засилване на разпространението на вируса след провеждането им.

Областните кризисни щабове и местните районни здравни инспекции ще имат право да въвеждат свои мерки съобразно конкретната ситуация по места.

Предстои здравният министър да издаде заповед, в която ще определи европейските страни, страните от Шенгенското пространство и от трети страни, чиито граждани могат да влизат в България, както и тези, които ще бъдат допускани, но поставяни под 14-дневна карантина.

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, съобщи директорът на Агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той уточни, че препаратът е на основата на лекарствения продукт „Ивермектин“ и все още е в етап на изпитване.

Броят на заразените през миналата седмица надхвърли 1000 за 7 дни. За седмицата от 28 юни до 5 юли вкл. потвърдените случаи на COVID-19 в България са 1052 при направени 20 082 PCR-теста.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам