BG | EN

Избягалият от болница в Пловдив затворник е задържан

Снимка: podtepeto.com

59-годишният Младен Младенов, излежаващ присъда на общ режим в общежитието към затвора в Пловдив, който се отклони в средата на седмицата, напускайки УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е бил разпознат от служители на реда в събота сутринта в района на бул. „Марица – Юг“. Той е бил заловен при съвместни действия на в града под тепетата от служители от III-то и II-ро Районо управление на пловдивската полиция. Извънредният брифинг на директора на полицията в Пловдив Атанас Илков по темата бе предаван на живо от регионалното издание „Под тепето“.

По думите на Илков, мъжът е бил откаран във Второ районно, където са му снети обяснения, а после е предаден на служители на затвора. Предполага се, че причина за бягството на затворника е поставена тежка диагноза.

В деня, в който е изчезнал от болницата, 59-годишният мъж е бил информиран, че страда от тежко заболяване. Диркеторът но ОД на МВР – Пловдив отказал да уточни дали става дума за онкологично заболяване. Същият ден Младенов е бил посетен от сестра си в болницата.

За периода, през който е бил в неизвестност, той е спал по пейките в района на Гребната база, където е бил забелязан и преди да го заловят. Не е окзал съпротива по време на ареста.

Наблюдаващият прокурор по делото Румяна Зайкова – Калеева е уточнила, че на Младенов ще бъдат назначени медицинска и психиатрична експертиза. Оставали са му около 5 месеца от присъдата за кражба. По случая с отклоняването му законът предвижда до 3 години лишаване от свобода.

За разлика от законодателството в САЩ, в България не се предвижда предсрочно освобождаване на лица по хуманни причини, пише още „Под тепето“. Тежко болните получават лечение по преценка на ръководството на мястото за изтърпяване на наказание и според тежестта на провинението им биват охранявани или не в болничните заведения.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините