BG | EN

Изборът на шеф на съда в Асеновград е отложен заради нелегитимно събрание

Снимка: pixabay.com

Съдийската колегия не избра председател на районния съд в Асеновград, макар кандидатът да е един – Иван Шейтанов, тъй като проведеното общо събрание за изслушване на кандидата не е имало необходимия кворум.

Според изискванията на закона, за да се избере легитимен представител на съда в Асеновград на събранието е трябвало да присъстват поне 5-ма души, а са се явили само трима.

На 21 юни т.г. е било проведено общо събрание, на което обаче са присъствали трима магистрати от Районен съд-Асеновград, в това число и Иван Шейтанов, плюс още двама съдии от Първомай като единият – командирован от Пловдив. В този случай кворумът е от шестима съдии, пише lex.bg.

Шейтанов обяснил, че е поканил по телефона всички съдии от Асеновград да присъстват на общото събрание, но дошли само двама. Добавил, че някои негови колеги са в отпуск, други по майчинство и т.н.

Така се е наложило изборът да се отложи, защото не е спазена законовата процедура, независимо от това, че кандидатът е един.

Казусът в Асеновград, обаче, стана повод да се коментира проблемът в по-широк обхват. Според председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков възниква въпросът какво следва, ако съдиите отново откажат да присъстват. „Това е най-сериозният проблем след промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от 2016 г. Ние сме изправени пред риск да не изберем председател, няма как да задължим съдиите да отидат на това общо събрание“, казва Чолаков , цитиран от lex.bg.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е допълнил, че ЗСВ не предвижда механизъм, с който съдиите да бъдат задължени да присъстват на общо събрание и пред този въпрос са поставени и други председатели на съдилища, и не само за избори за административни ръководители, но и за приемане на тълкувателни решения. „Законодателят е предвидил, че магистратите трябва да подхождат отговорно не само по организационни, но и по всякакви други въпроси. Отговорност на съдиите е да кажат мнението си за това кой да бъде председател“, казва Панов.

Цветинка Пашкунова е припомнила, че в момента се подготвят промени в Закона за съдебната власт и трябва да се помисли Висшия съдебен съвет да предложи изменение, с което да се предвиди провеждане на общо събрание при спадащ кворум.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините