BG | EN

Изборът на председател на знаково шуменско читалище завърши в прокуратурата

Снимка: radian.bg

Изборът на председател на най-старото шуменско читалище „Добри Войников“ завършил в прокуратурата.

Дългогодишният председател на читалището Николай Николов, ръководил институцията 4 мандата, отново се кандидатирал за поста, но този път кандидатите били двама, тъй като се включила и главната счетоводителка Илияна Донева, пише шуменското регионално издание „Радиан“ по информация на участвали в процедурата.

В избора на председател са участвали общо над 130 членове на НЧ „Д. Войников“, които трябвало да гласуват за Николов или за Донева.  Изненадващо при първото устно преброяване на бюлетините се оказало, че печели Илияна Донева, която събрала с 2 гласа повече от Николай Николов. След ново броене на бюлетините бил обявен различен резултат – Николай Николов печелел с 6 гласа.  

Според участници в гласуването, които подали жалба по случая в прокуратурата, преброяващите не сметнали 8 гласа в полза на Донева, дадени с пълномощни.  От своя страна досегашното ръководство обвинило поддръжниците на Донева, че като нови членове на читалищния съвет нямат право да участват в избора.  Никъде в Устава на читалището не е записано такова условие, посочили пък опонентите.

Скандалът е бил коментиран и на днешното заседание на постоянната комисия по култура. Срамно е в читалището, в което се е родила културата, въпросите да се решават от прокурор, коментирал по този повод председателят на комисията по Култура в ОбС – Шумен Венцислав Венков. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините