Изборът на общинския съвет в Благоевград се оспорва във Върховния административен съд

Илюстративна снимка: pixabay

С пет касационни жалби до Върховния административен съд кандидати за общински съветници оспорват законността на избора на Общинския съвет в Благоевград. Касационна жалба е подадена и за избора за кмет на кметство Копривлен, предаде регионалното издание „Благоевград нюз„.

Петима кандидат-съветници продължават спора за избора на Общинския съвет – Благоевград във Върховния административен съд. Петте жалби са срещу решението на Административния съд в Благоевград, с което съдът потвърждава решение №280-МИ/29.10.2019 година на Общинската избирателна комисия – Благоевград за обявяване на резултатите от проведените на 27.10.2019 г. избори за общински съветници в община Благоевград.

По информация на съда, касационните жалби са подадени от Велчо Танев – кандидат за общински съветник от БЗНС, Евелина Димитрова – кандидат за общински съветник от БЗНС, Красимира Стоименова – кандидат за общински съветник от БЗНС, Йорданка Урдарска – кандидат за общински съветник от БЗНС и Йордан Андонов – кандидат за общински съветник от ГЕРБ.

Кандидатът за кмет на кметство Копривлен, община Хаджидимово, Ангел Зайков също е подал касационна жалба против решението на Административния съд – Благоевград по делото за оспорения избор на кмет на кметство. С решение № 2525 от 22.11.2019 година Административният съд – Благоевград потвърди решение от 29.10.2019 г. на Общинската избирателна комисия (ОИК) – Хаджидимово, с което е обявен за избран на първия тур за кмет на кметство село Копривлен – Лъчезар Банев. Съдът мотивира решението, че допуснатото нарушение не се отразява на крайния изборен резултат, който е обявен от ОИК – Хаджидимово. По делото бе изготвена съдебно-техническа експертиза на 150 бюлетини, отчетени като „неличащи се“, които се изследваха от вещото лице в присъствието на оспорващия Ангел Зайков и адвокатите му, както и представляващия избрания за кмет Лъчезар Банев, и председателя на ОИК- Хаджидимово Даниела Банева. Касационната жалба е подадена чрез Административния съд – Благоевград.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам