BG | EN

Изборът да гласуваш „неправилно“

Снимка: Венелина Попова

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде – доста по-лошо. 

В три села от община Гълъбово, където Николай Тонев започва шестия си мандат след 20 години кметуване, хората имат проблеми

Битови наистина, но доста неприятни, защото животът в селата от Източномаришкия минен басейн изглежда като застинал отпреди няколко десетилетия, че и повече. Единствено някой друг по-лъскав автомобил, паркиран пред неизмазана тухлена къща, показва, че времето се движи, макар и със закъснение. 

Асфалтирани улици почти няма или ако са останали следи от асфалт, те едва се виждат между огромните дупки

които автомобилите трябва да заобикалят внимателно, ако собствениците им искат да стигнат до домовете си без спукана гума.

Снимка от с.Главан, където ремонтът на пътя към село Помощник е забравен. 
Снимка: Венелина Попова

„За истината“ получи сигнали от жители на трите села – Искрица, Мъдрец и Главан, в които се твърдеше, 

че след изборите там е преустановено събирането на сметта, а контейнерите са препълнени с битови отпадъци

В сигналите се посочваше още, че в тези селища вечер няма улично осветление, както и че са запечатани пенсионерските клубове и ритуалните зали – единствените места за социален контакт на възрастните хора, особено на жените, които не сядат в селските кръчми. 

Тези избори показаха тенденции, които се затвърждават през годините

Проверката на място потвърди информацията от сигналите. 

В селата цари страх и хората говорят трудно, кажи-речи с половин уста. А когато някой дръзва да се разприказва, останалите го гледат уплашено иго съветват „да внимава“

Млада жена в с. Мъдрец, дошла за кратко на гости при свои роднини с малкото си дете, обясни, че жителите на селото имат причини да са недоверчиви. След това попита как да е сигурна, че пред нея не стои журналист, а не провокатор.

По същия начин реагира и майка с дете в с. Искрица, където напролет ще се проведат нови частични избори за кмет. А възрастна жена попита защо е наказана, след като е гласувала за Николай Тонев, както и още 45 нейни съселяни. В Искрица кметът на община Гълъбово получава с два гласа по-нисък резултат от този на съперника си Георги Михайлов от ВМРО-БНД, 

затова пък в съседното село Мъдрец Тонев има 50 гласа преднина. 

Въпреки това и там контейнерите не са почиствани от изборите насам, и там вечер е тъмно с изключение на някоя и друга лампа, която осветява шосето, преминаващо през селото, и там пенсионерският клуб и ритуалната зала са запечатани. Запечатано е и читалището, на което в момента се извършвала ревизия, въпреки, че за миналата година имало само три фактури.

Снимка: Венелина Попова

На автобусна спирка няколко жени споделиха, че хора от селото, които работели в общински фирми, след изборите били освободени от работа. Те подозираха, че това е пак във връзка с резултатите от изборите: 

„Младите искат промяна. Но ако следят и знаят кой как е гласувал, тогава защо да се крием зад пердетата? По-добре да си пускаме бюлетините ачик в центъра за селото“, каза едната от тях. 

Сред хората се разнасял и слухът, че през зимата щели да им спират тока. Новоизбраният кмет на Мъдрец обещавал да отвори отново училището, имал и други амбиции, но жените не вярват, че в селото може да се случи нещо хубаво. Сега то изглежда като след току-що приключила война.

Снимка: Венелина Попова

Не е по-различна ситуацията и в най-голямото от трите села – Главан. Там поне хората събират битовите си отпадъци в найлонови чували и ги оставят до кофите за боклук пред дворовете си. Една речовита баба не спря да нарежда в компанията на няколко жени, седнали в топлия ноемврийски ден в малко кафене в центъра са селото: 

„На 90 години съм, какво да правя – горя си боклука в огнището, от 29-ти (октомври)  не са идвали да го събират…Но той (кметът на Гълъбово) не може да ми каже за кого да гласувам, въпреки че аз за него пуснах (бюлетина) Пенсионерският клуб навремето ние си го правихме сами, а сега няма къде да седнем на приказка старите жени. Едно момче три деня не можа да направи годеж – в четвъртък му отвориха ритуалната зала, в петък я затвориха. Кметът жъ доди да пуска токовити(уличното осветление), а не да спира рейсувити (автобусите)“ и т.н.     

С колата на Мильо Кавалджиев – бивш кмет на Главан направихме обиколка на селото, за да ни покаже състоянието на уличната мрежа и огромните дупки по пътя за с. Помощник, запълването на които е спряло след изборите, макар че времето е подходящо за ремонтни дейности. Няколкото празни контейнера за разделно събиране на отпадъците се набиваха в очи, но мъжът обясни, че те са поставени далеч от населените къщи, а и никой не бил обяснил на хората как да ги използва. 

Снимка: Венелина Попова

Опитахме се да говорим с кметовете на две от селата, но те, разбираемо бяха сдържани, защото изцяло зависят от кмета на общината – във всяко едно отношение. Един от тях обясни, че вече е поставил въпроса за сметосъбирането и за уличното осветление на вниманието на общинската администрация. 

Направихме опит заедно с колега от Радио Стара Загора, който беше на обиколка в тези села със същата цел, да се срещнем с кмета на общината Николай Тонев, но се оказа, че той е в отпуск.

В 14 часът следобед на 21 ноември в общината нямаше кой да ни приеме и да отговори на въпросите ни. Не отговаряха на телефоните ни нито Тонев, нито заместниците му Пламен Бараков и Гюлджан Дурмуш.

Гълъбово дава без търг за 50 години над 2 хил. дка терени за соларни паркове

Във вторник (22 ноември) успяхме да се свържем със зам. кмета Бараков, който заяви, че е в болница и не може да говори по-рано от късния следобед. А Неделчо Манолов – шеф на общинското звено по благоустройство и чистота обясни с две думи, че очакват резервни части за колите за сметосъбиране и най-вероятно следващата седмица ще започне извозването на битовите отпадъци от селата. На въпроса как е възможно сметосъбирането в останалите седем села от общината, отговорът беше, че за всяко село има точно определени камиони

Затова сигнализирахме за ситуацията в трите села областната управителка Ива Радева и Районната здравна инспекция в Стара Загора.  

Днес следобед Ива Радева обяви пред „За истината“, че е разговаряла с кмета Николай Тонев и е получила от него уверение, че още от утре започва поетапното извозване на боклука от Искрица, Мъдрец и Главан и това е било официално съобщено в писмо до кметовете им – 

очевидно след посещението ни в населените места.  

Но понеже имало ниска събираемост на данъците и те били по-малко от разходите за тази дейност, контейнери вече ще има не пред всяка врата, а само на някои места в селата, заявил кметът Тонев.

Снимка: Венелина Попова

Въпросът за реорганизация на поставянето на големите контейнери в Главан е бил поставен и пред кмета на селото Диян Петков с обяснението, че това се налага за улесняване на достъпа до тях в зимни условия. Още по-ясни стават причините за отношението към жителите на селото, в обръщение на Николай Тонев, публикувано във Фейсбук страницата на вестник „Гълъбови вести“.

Дали трябва да целуват ръка на кмета на Гълъбово жителите на Главан, затова, че дишат чист въздух и имат достъп до питейна вода е въпрос извън всякакъв коментар. При това те също са засегнати от въгледобива и дейността на топлоцентралите в източномаришкия басейн. Т.нар. „черно езеро“ в Гълъбово е в землището на село Искрица, а в Главан 15 хиляди декара плодородна земя са унищожени от въгледобива. Тук следва да се напомни, че освен такса „смет“, хората и в тези села плащат данък сгради, данък върху МПС-та и т.н., както и че в делегираните бюджети на всяка община има предвидени средства за комунални дейности. 

Община Гълъбово става съдружник с 1,60 лв. в дружество с капитал 8 лв.

Освен това данъци на община Гълъбово плащат Мини „Марица изток“ и двете т.нар. „американски топлоцентрали“ – ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3“ и ТЕЦ „Ей и Ес Марица изток 1“, които по линия на социално корпоративните си отговорности подпомагат местната общност Гълъбово. А ТЕЦ „Брикел“ отоплява безплатно през зимния сезон общинските фирми и болницата като малка компенсация за замърсяването на въздуха от дейността й.   

Като причина за затворените пенсионерски клубове и ритуални зали в трите села кметът Николай Тонев посочил пред областната управителка отново разходите за отоплението и поддръжката им. Но всеки, който си направи труда да отиде до тези села, ще види поне през прозорците, окаяното състояние на въпросните помещения. Селата, за които говорим, са и без това толкова отчайващо безрадостни, че местната власт в една община, ако не може да отдели средства за благоустрояването им, трябва поне да не отнема на хората и малкото им места за социални контакти. И да не забравя, че кметовете й са избрани да бъдат „слуги“ на хората, а не обратно.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Мандатите на кметовете на 7 старозагорски села може да бъдат прекратени

Проверка в системата АПИС показа, че въпросните лица след избирането им за кметове през есента на 2023 г. не са прекратили в посочения от закона срок участието си в търговски дружества.

Сред разследваните за насилието над Дебора Михайлова е бил и син на полицейска служителка в Стара Загора

Росен Бояджиев - едно от първоначално заподозрените лица за извършеното насилие спрямо Дебора Михайлова, се оказа син на служителка в ОД на МВР в Стара Загора.

Частна компания ще организира архитектурен конкурс в Стара Загора срещу 30 хил. лв.

Община Стара Загора ще проведе Международен архитектурен конкурс за реконструкция, благоустрояване и подобряване на градската среда на ул. „Пазарска“ в Стара Загора. За първи път тя няма да се занимава с организацията му, а го дава на частна фирма.

Още разследвания

Издирва се! – Кой открадна водата на три села? (видео)

"Сложили една бележка, на 16-ти ще идват да събират пари. Който не си платял, щели да му спрат водата. Хората се смеят. Коя вода ще спрат? То вода няма… Като отвориш крана на чешмата, водомерът се върти, а нищо не тече. Има хора, до които водата не стига въобще, а са получавали по 120 лв. сметки“.

72 кипариса ще бъдат изсечени в Стара Загора, за да направят място за блокове и паркинг

До дни със заповед на кмета на Стара Загора ще започне изсичането на 72 дървета – половинвековни кипариси.

„Обичайни победители“ взеха нов милиард от спрени пътни поръчки

АПИ подписа договори с "властелина" от Търговище и със строителя на "тънките магистрали"