Избори на 11 юли, след като днес БСП очаквано върна мандата

Корнелия нинова връща мандата на президента Радев
Снимка: принскрийн видео на живо

Президентът Румен Радев връчи днес третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП, но лидерът на левицата Корнелия Нинова го върна, както беше обявено по-рано. В тази ситуация се очертава изборите да са на 11 юли, каза президентът Румен Радев.

По време на днешната среща с президента Нинова заяви „Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни въпроса за бъдещето на хората – да подготви Плана за възстановяване и устойчивост, да разгради модела „Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на „Има такъв народ“. Уви, тази ръка не бе поета. Новите политическите субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори с тези приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет“.

След връщането на мандата държавният глава обяви, че следващата седмица ще разпусне Народното събрание с указ и ще назначи служебно правителство.

„В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, заяви президентът.

На 11 май Румен Радев ще издаде указ за назначаване на новата Централна избирателна комисия след днешните консултации.

Държавният глава подчерта, че администрацията му не е спирала да работи по подготовката на следващите избори

След като партиите в 45-ия парламент не успяха да сформират правителство, за първи път в най-новата ни история, няколко месеца след редовни парламентарни избори, ще има и предсрочен вот за ново Народно събрание.

Какво се случи с проучвателния мандат на ГЕРБ – тук.

За мандата на „Има такъв народ“ – тук.

Междувременно днес пред президентството се проведоха и два протеста. Единият – на симпатизанти на ГЕРБ, които настояват за оставката на президента Румен Радев и протестират срещу приетите „задкулисно“ промени в Изборния кодекс, а другият – срещу правителството в оставка и в защита на „направената първа крачка от гражданското общество за отстраняване на „модела ГЕРБ“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам