BG | EN

Изборите в Търговище: Интригата ще е за четвъртия мандат

Интригата в Търговище ще бъде за последния, четвърти депутатски мандат, тъй като останалите до голяма степен са предрешени.

Това прогнозират местни анализатори и журналисти месец преди поредните предсрочни парламентарни избори.

В Народното събрание 28-ми многомандатен избирателен район Търговище изпраща четирима представители.

„ДПС традиционно взема два мандата в региона, ГЕРБ също имат сигурен депутат оттук и на практика останалите партии се борят за последния мандат“, казва дългогодишен политически наблюдател.

В досегашния парламент Търговище имаше двама депутати от ДПС – Джейхан Ибрямов и Имрен Мехмедова, един от ГЕРБ-СДС – бившият енергиен министър от правителството на Борисов Теменужка Петкова и един от „Продължаваме промяната“ – експертът по киберсигурност Александра Милчева.

За изборите на 2 октомври ДПС и ГЕРБ тръгват със същите кандидати, само ПП сменя водача на листата си. Така че интригата най-вероятно ще бъде между „Продължаваме промяната“ и БСП – коя от двете партии ще спечели последния мандат, коментират партийни активисти.

На последните избори през ноември 2021 г. БСП претърпя шокираща загуба в Търговище и за пръв път от 30 години не успя да спечели депутатско място в региона. През 90-те години БСП дори имаха по двама депутати от Търговище, а след това винаги имаха поне един сигурен депутат, но миналата есен бяха „пометени“ от „Промяната“. Тогава червената коалиция остана на четвърто място с 4 032 гласа /10.8 %/

Трети се класираха новите лица от „Продължаваме промяната“, които получиха 5 266 гласа в региона /14,2 %/ и „отмъкнаха“ мандата на БСП. Сега обаче позициите могат да се разменят, казват политически наблюдатели.

Първата сила в Търговище – ДПС, на последните избори спечели 37,8 %, или 14 015 гласа. На второ място остана ГЕРБ-СДС с 16,9 % или 6 283 гласа

Депутатските листи

За предстоящите избори ДПС регистрира пълна листа от 8 кандидати в Търговище, като запазва челните места за досегашните депутати Джейхан Ибрямов и Имрен Мехмедова. Водачът на листата е роден и израснал в Търговище, през 2013 г. беше назначен за заместник-министър в Министерството на инвестиционното проектиране.

Коалиция ГЕРБ-СДС също участва в изборите с пълна листа от 8 души. Водачът отново е Теменужка Петкова, която вече три пъти влиза в парламента от Търговище

„Продължаваме промяната“ са поставили начело в Търговище Даниел Лорер, който води листата на ПП и във Варна. Вторият в листата Кирил Симеонов обяви при регистрацията, че ПП влиза в кампанията с нагласите да спечели в страната.

БСП за България залага за тези избори изцяло на местни лица. Водач на листата е д-р Светослав Стефанов, който освен медицинската си практика, има опит и в администрацията.

Демократична България регистрира листа от 7 кандидати, която отново се води от представителя на Зелените Илина Мутафчиева. „Мутафчиева раздвижи десните хора в Търговище на предишните избори, затова е логично пак да се заложи на нея“, коментират хора от организацията

„Има такъв народ“ изпраща за водач в Търговище Александър Вълчев, който е начело и в родния си Смолян. Вълчев беше депутат в 45-то Народно събрание.

Листата на ПП Възраждане се води от Юлиян Губатов от Варна.

Партията на Стефан Янев „Български възход“ се води от Милена Божанова, икономист от Попово, втори е ген. Гецо Гецов, бивш шеф на полицията в региона.

Общо 28 партии и коалиции са се регистрирали 28-ми МИР – Търговище, съобщиха от Районната избирателна комисия. За четирите депутатски мандата ще се борят 129 кандидати.

Право на глас в региона имат 118 349 избиратели.

На последните избори активността в региона беше 32 %.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

„Управляващата фамилия“ Ешрефоглу отстрани ГЕРБ от изборите за кмет на ключовата община Никола Козлево

След като националното ръководство на ГЕРБ в крайна сметка отказа да подкрепи за трети мандат отстранения за конфликт на интереси кмет Ешреф Реджеб, управляващата фамилия Ешрефоглу премина към НДПС, заедно с всички общински съветници и селски кметове, досегашни активисти от партията на Борисов.

Кандидатите за кмет на Шумен са 11, изборите ще се решат на балотаж

Трима професори от шуменския университет, бивш областен и заместник областен управители, бивш кмет на Шумен и на населено място в общината се включват в надпреварата за кметското място.

Кметовете от малка община в Делиормана с редовни бонуси „за постигнати резултати“

За втори път в рамките на половин година кметицата на Венец Нехрибан Ахмедова и селските кметове в малката шуменска община получават допълнителни възнаграждения „за постигнати резултати“. В какво се изразяват „постигнатите резултати“, така и не става ясно от официалните документи, но всички са наградени с едни и същи бонуси - 50 % от основната им заплата. Премии са дадени и на заместник-кметовете на общината, също в размер на 50 % от заплатата.

Още анализи

Борисов обърна палачинката и показа, че ще се извиват ръце

"За истината" публикува коментар на Емилия Мирчева от "Дойче веле". С наближаването на изборите и ГЕРБ, и ДПС активизираха тихата битка срещу ПП-ДБ. Борисов за сетен път ги поставя...

Убитото дете и линчуваният шофьор: три български проблема

Шофьор на камион, етнически българин, уби ромско дете - но можеше и да е обратното. Линчуването на шофьора, прегазил внезапно изскочилото на пътя 6-годишно момченце, извади на фокус поне три от спящите проблеми, които в България разбужда само пролятата кръв.

Изкуствения интелект в регионалните медии – мисията е възможна

Асошиейтед прес (АП) наскоро публикува доклад, който хвърля светлина върху разбирането на местните новинарски издания за  AI и готовността им да възприемат неговите възможности, за да отговорят на своите журналистически и бизнес нужди.