Изборите в Търговище: Интригата ще е за четвъртия мандат

Интригата в Търговище ще бъде за последния, четвърти депутатски мандат, тъй като останалите до голяма степен са предрешени.

Това прогнозират местни анализатори и журналисти месец преди поредните предсрочни парламентарни избори.

В Народното събрание 28-ми многомандатен избирателен район Търговище изпраща четирима представители.

„ДПС традиционно взема два мандата в региона, ГЕРБ също имат сигурен депутат оттук и на практика останалите партии се борят за последния мандат“, казва дългогодишен политически наблюдател.

В досегашния парламент Търговище имаше двама депутати от ДПС – Джейхан Ибрямов и Имрен Мехмедова, един от ГЕРБ-СДС – бившият енергиен министър от правителството на Борисов Теменужка Петкова и един от „Продължаваме промяната“ – експертът по киберсигурност Александра Милчева.

За изборите на 2 октомври ДПС и ГЕРБ тръгват със същите кандидати, само ПП сменя водача на листата си. Така че интригата най-вероятно ще бъде между „Продължаваме промяната“ и БСП – коя от двете партии ще спечели последния мандат, коментират партийни активисти.

На последните избори през ноември 2021 г. БСП претърпя шокираща загуба в Търговище и за пръв път от 30 години не успя да спечели депутатско място в региона. През 90-те години БСП дори имаха по двама депутати от Търговище, а след това винаги имаха поне един сигурен депутат, но миналата есен бяха „пометени“ от „Промяната“. Тогава червената коалиция остана на четвърто място с 4 032 гласа /10.8 %/

Трети се класираха новите лица от „Продължаваме промяната“, които получиха 5 266 гласа в региона /14,2 %/ и „отмъкнаха“ мандата на БСП. Сега обаче позициите могат да се разменят, казват политически наблюдатели.

Първата сила в Търговище – ДПС, на последните избори спечели 37,8 %, или 14 015 гласа. На второ място остана ГЕРБ-СДС с 16,9 % или 6 283 гласа

Депутатските листи

За предстоящите избори ДПС регистрира пълна листа от 8 кандидати в Търговище, като запазва челните места за досегашните депутати Джейхан Ибрямов и Имрен Мехмедова. Водачът на листата е роден и израснал в Търговище, през 2013 г. беше назначен за заместник-министър в Министерството на инвестиционното проектиране.

Коалиция ГЕРБ-СДС също участва в изборите с пълна листа от 8 души. Водачът отново е Теменужка Петкова, която вече три пъти влиза в парламента от Търговище

„Продължаваме промяната“ са поставили начело в Търговище Даниел Лорер, който води листата на ПП и във Варна. Вторият в листата Кирил Симеонов обяви при регистрацията, че ПП влиза в кампанията с нагласите да спечели в страната.

БСП за България залага за тези избори изцяло на местни лица. Водач на листата е д-р Светослав Стефанов, който освен медицинската си практика, има опит и в администрацията.

Демократична България регистрира листа от 7 кандидати, която отново се води от представителя на Зелените Илина Мутафчиева. „Мутафчиева раздвижи десните хора в Търговище на предишните избори, затова е логично пак да се заложи на нея“, коментират хора от организацията

„Има такъв народ“ изпраща за водач в Търговище Александър Вълчев, който е начело и в родния си Смолян. Вълчев беше депутат в 45-то Народно събрание.

Листата на ПП Възраждане се води от Юлиян Губатов от Варна.

Партията на Стефан Янев „Български възход“ се води от Милена Божанова, икономист от Попово, втори е ген. Гецо Гецов, бивш шеф на полицията в региона.

Общо 28 партии и коалиции са се регистрирали 28-ми МИР – Търговище, съобщиха от Районната избирателна комисия. За четирите депутатски мандата ще се борят 129 кандидати.

Право на глас в региона имат 118 349 избиратели.

На последните избори активността в региона беше 32 %.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам