BG | EN

Избирателната комисия в Стара Загора отложи отстраняването на съветник, осъден за купуване на гласове

Заседанието на Общинската избирателна комисия в Стара Загора на което бе взето решение отстраняването на съветника Янко Янков да бъде отложено.
Снимка: Венелина Попова

Върховният касационен съд (ВКС) е изпратил до кмета на Стара Загора Живко Тодоров заверени преписи от присъдата на Софийския апелативен съд срещу общинския съветник Янко Янков за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. в полза на партията „Алтернатива на гражданите“ и решението на Върховния съд от 14 март т., което потвърждава присъдата окончателно и без право на обжалване.

Това се случи след като „За истината“ поиска днес от ВКС информация за кореспонденцията между съда и община Стара Загора по делото с висок обществен интерес. Повод затова бе проведеното снощи (8 май т.г.) заседание на Общинската избирателна комисия, която отхвърли проекта на решение за прекратяване на пълномощията на Янко Янков. Това стана с гласовете на представителите на ГЕРБ, ДПС и БСП в комисията.

Според изложените от тях аргументи, комисията трябва да се произнесе окончателно след заседанието на ВКС на 15 май за тълкуване на решението от 14 март т.г., с което се потвърждава присъдата на Янко Янков и след получаването на цялата документация по делото.

За представителите на трите политически партии в избирателната комисия справката за съдимост на Янко Янков от 24 април т.г. , в която е отразена влязлата в сила присъда на Софийския апелативен съд, изменена с решение на ВКС, се оказа недостатъчно основание да прекратят пълномощията на вече осъден общински съветник. Така те на практика „затвориха очите си“ и за факта, че решение на ВКС, влязло в сила от датата на постановяването му,

не подлежи на обжалване и протестиране. Това е изрично посочено и в преписката между съда и община Стара Загора

Роза Георгиева – началник на кабинета на председателя на ВКС обясни пред „За истината“, че съдът е възнамерявал да изпрати цялата преписка по делото за тълкуване на вече влязлото в сила решение на съда до кмета на Стара Загора след заседанието си, насрочено за 15 май .

Едва след като бяха информирани от „За истината“ за проведеното заседание на ОИК – Стара Загора и след като са се запознали с решението на комисията от вчера, 8 май , както и с публикации по темата, от ВКС са изпратили до кмета на Стара Загора Живко Тодоров решението на съда от 14 март и присъдата на Софийския апелативен съд с придружително писмо.

ВКС ще изпрати и заверен препис от решението на съда след тълкувателното заседание на 15 май, но то не може да промени наказанието „лишаване от свобода“ за общинския съветник, купувал гласове, постановено от Софийската апелативен съд и потвърдено частично от ВКС.

В тридневен срок от община Стара Загора трябва да предадат документацията на Общинската избирателна комисия, а тя в същия срок трябва да се събере и да прекрати пълномощията на осъдения общински съветник.

Очаквайте подробности по темата в „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините