Иван Костов: За да разбереш едно общeство, трябва да погледнеш през очите му

При представянето на книгата си в Стара Загора бившият премиер припомни думите, които каза при оттеглянето си от политиката: “Аз оставам на място, за да обознача посоката“

Иван Костов
Снимка: Стоян Стратиев

Стара Загора бе третият град след София и Пловдив, където бившият премиер Иван Костов представи своята книга „Свидетелства за прехода 1989-1999“.

Голямата зала на хотел „Верея“ се напълни от съмишленици и хора, които през годините не повярваха на нито една от лъжите и спекулациите за управлението на ОДС и за най-демонизирания политик в новата българска история. Имаше пенсионери, за които 22 лв. са много, но никой от тях не подмина щанда на „Сиела“, на който имаше достатъчно от книгите на Костов. В централните книжарници на Стара Загора те свършваха за часове.

Костов не говори за книгата си, но отговори на въпроси, които му зададоха от залата.

На един от тях – за отношението на ЕС към политиката на Орбан и Полша, Костов отговори така: “Истинският начин да разбереше едно общество е емпатията, да влезеш вътре в това общество, в този човек, да видиш през неговите очи, с какво се сблъсква, с какво разполага, какво той чувства като свои възможности и сили – това Западът не го направи. И продължава да не го прави. А е длъжен! Защото „щом имаш нещо, трябва да се грижиш за него“, казва и Екзюпери. Нали така?

Ами ето видяха, че ни има отвъд Берлинската стена, трябва да се грижат, не да свършат нашата работа, но трябва да ни разбират.

Аз мисля, че западноевропейците не разбират Източна Европа. Което е доказателство за мен и по –обратен начин сега ще направя изненадващ извод, че те самите не са докрай модерни общества. Защото, ако си истински модерно общество, и твърдиш, че изповядваш тези ценности и те са дълбоко в теб, ами разбери тогава и влез в обувките не другия. Не искаме кой знае какво. Просто разбиране. Искам те да ни разбират по-добре.

Аз също ги разбирам, има си хас, разбирам тяхното мислене, тяхната логика. Друг е въпросът дали съм съгласен с всичко, разбира се, че не съм. Но аз разбирам защо го правят, защо заемат тези позиции. Това ми е ясно. И дори без да се замислят, повечето българи, също го разбират и не им е чуждо поведението на Европа и нейните политици“.

На въпрос дали сега е усетил колко много хора искат да чуят и видят неговата истина, бившият лидер на Демократичните сили в България и бивш премиер каза, очевидно развълнуван: “Това беше истината на хората, които гласуваха за нас, на една осъзнала се тогава през 1996 – 1997г. демократична общност. Помните ли веднъж, когато се оттеглях, че казах: “Аз оставам на място, за да обознача посоката“?

Аз тази книга я разбирам все едно на това място съм развял някакво знаме, за да се види по-отдалече – че ето това беше посоката и се радвам, че много хора днес имат нужда да го видят това с очите си. Така го тълкувам. Сега една седмица след премиерата на книгата, виждам, че знамето се забелязва. А посоката за България, трябва да я определят младите, те да я кажат. Те трябва да визионерстват – за себе си и за собствената си страна. Те трябва да поемат това знаме. Не питайте един 70 годишен човек, защото не вярвам, че някой може да произведе много визии за обществото. Всеки прегръща една и се бори за нея, такъв е човешкият живот.“

Преди срещата Иван Костов даде единственото си интервю за „За истината“. За книгата „Свидетелства за прехода 1989-1999“ и важните теми, които тя поставя с бившия премиер разговаря Венелина Попова.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам