BG | EN

Иван Гешев остана единствен кандидат за главен прокурор

Иван Гешев

Зам.-главният прокурор Иван Гешев остана единствената номинация за главен прокурор след като днес не бе издигната друга кандидатура нито от страна на правосъдния министър Данаил Кирилов, нито прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Днес беше последната възможна дата за номинации за следващ главен прокурор.

Пред членовете на ВСС министър Данаил Кирилов посочи, че няма да номинира кандидат с обяснението, че Гешев е издигнат единодушно от всички 11 членове на прокурорската колегия и че възприема подкрепата за Гешев от цялата прокурорска колегия и от съсловните организации на прокурори и следователи като проява на магистратското самоуправление, което той уважава: „Аз възприемам, че при това положение е налице проявление на принципа на магистратското самоуправление. По тази причина зачитам това предложение като съсловно предложение, като предложение на професионалистите в областта“. Министърът посочи още, че е очаквал гражданското общество да стигне до широка подкрепа за обща кандидатура, но това не се е случило.

Изслушването и изборът на нов главен прокурор за следващите 7 години ще бъдат на 24 октомври т.г.. Ако бъде подкрепен от поне 17 от членовете на ВСС, съдебният съвет ще изпрати предложение за назначаването му до президента Румен Радев, който може да подпише указ и да го назначи или да върне процедурата отначало. Ако Гешев не събере нужните гласове, процедурата трябва да започне отново.

Единствената номинация за обвинител номер едно предизвика полюсни коментари, припомня БНР. Напрежението около издигането на Гешев за наследник на Сотир Цацаров ескалира след негово интервю за Българската национална телевизия, тезите, в което, някои разчетоха като неприемане на принципа на разделението на власти и заплахи към определени политици и медии. Заради това адвокати и формални и неформални юридически организации поискаха номинацията на заместник-главния прокурор да бъде оттеглена. Със същото искане миналата седмица се проведе и протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. В отговор прокурорската колегия и сдруженията на следователите и прокурори, излязоха с декларации в подкрепа на Гешев и с призив на ненамеса в решенията им. 

Тази вечер от инициативата „Правосъдие за всеки“ организират протест пред сградата на столичната Съдебна палата и пред Окръжната прокуратура в Пловдив.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините