Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор

Новият главен прокурор Иван Гешев (вдясно), чийто седемгодишен мандат започва днес, се закле на тържествена церемония в Съдебната палата.
Снимка: „За истината“

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев встъпи официално в длъжност днес. Той положи клетва на церемония в Съдебната палата в София, на която присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, правосъдният министър Данаил Кирилов и магистрати.

Гешев пое поста от Сотир Цацаров, чиито мандат изтичаше в началото на следващата година, седмици по-рано, тъй като Народното събрание избра бившия вече главен прокурор за председател на Антикорупционната комисия.

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор отне почти шест месеца и бе съпътсван от протести, декларации – за и против номинацията му.

Гешев беше единственият кандидат, предложен за поста.

Част от декларациите, липсата на втори кандидат, както и обществените съмнения – дали Гешев е най-подходящият кандидат за влиятелния пост, мотивираха президента да откаже да подпише указа за назначаването му. Впоследствие Висшия съдебен съвет отново гласува „За“ Гешев и с 20 гласа „за“ и 4 „против“ изпрати отново кандидатурата на Иван Гешев за подпис от президента. Държавният глава подписа, но поиска разговор за прокуратурата и обяви, че започва дебат за промяната на конституцията.

Днес при встъпването си в длъжност Иван Гешев обяви, че това, което предстои е прокуратурата да отговори на очакванията на българските граждани и да се отвори към проблемите на хората. Заяви, че очаква труден мандат и че има „политически и всякакви други атаки „, които целят дестабилизацияна прокуратурата и дори „нейното унищожение“.

Досегашният главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че очаква от своя наследник начело на прокуратурата „да продължат всичките тези досъдебни производства, при които бяха засегнати хора, считани за недосегаеми до момента.“ и допълни: „Очаквам в същото време силни резултати в борбата с битовата престъпност –  нещо, в което и ние, и МВР имаме много да дължим на гражданите, а той показа, че има силна загриженост за това. И най-сетне, очаквам от него, противно на много други очаквания, необходимата реформа в прокуратурата да бъде извършена“.

За разлика от Цацаров, който обяви своя екип от заместници при встъпването си в длъжност, днес Гешев съобщи, в отговор на журналистически въпрос, че предстои да ги посочи. Той каза още, че го чака най-тежкият мандат от 1989 година насам.

За препоръките на Венецианската комисия, свързани с възможностите за търсене на отговорност от главния прокурор, Иван Гешев посочи, че комисията е експертна структура извън ЕС, която има огромно морално въздействие, но нейните препоръки не са задължителни. „В някои идеи има логика, други сочат, че не са добре запознати с българското законодателство“, допълни Гешев.


Видео от встъпването в длъжност на Иван Гешев – тук.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам

Прочетете също:

thumb

thumb

thumb

thumb

thumb

thumb

thumb

thumb

thumb

thumb

thumb

thumb

thumb