BG | EN

Ивайловград ще плаща за охрана на незаконен обект вместо да го премахне

Язовер „Ивайловград“
Снимка: Иван Атанасов/“Сакар нюз“

Две нови щатни бройки ще бъдат назначени в Община Ивайловград, за да охраняват два туристически обекта, единият от които е незаконен. Това решение е взело мнозинството в ОбС на града, доминирано от ГЕРБ.


В докладната, внесена от кмета Диана Овчарова, е записано, че „с цел безопасна експлоатация при използването на монтираните уреди и съоръжения е необходимо да бъдат назначени двама инструктори, които да осъществяват ежедневен контрол“. Това се налага след приключване на два от проектите по програма „Трансгранично сътрудничество“, в които участва и Ивайловград.


Единият е „Синергия между хората, културата и природното наследство в общините Любимец, Ивайловград и Орестиада“. С него за малко над 509 евро бе създадена Зона за отдих и туризъм и приключенски парк в местността Дупката.


Другият проект е „Подобряване на условията за достъп до природни, културни и туристически обекти чрез създаване на зони за туризъм и отдих в село Ламбух, община Ивайловград и Кешан“.


По този проект е изградена друга зона за отдих в чашата на язовир „Ивайловград“, в противоречие на Закона за водите. Служители на РДНСК – Хасково, извършиха проверка на място и установиха, че изградените осем обекта (хангар, навес, беседка, осветителни тела, детска площадка) и подходите от чакълирания път до тях са изпълнени под кота +130,75 м, което е незаконно.


В писмото на РДНСК до кмета на община Ивайловград – Диана Овчарова, е записано, че „следва да разпореди извършване на проверка по случая за предприемане на действия по реда на чл. 225а от ЗУТ“. Посоченият член гласи, че кметът трябва да издаде заповед за премахване на незаконния строеж.


Строежът е за близо милион лева, но до този момент не са предприети мерки от страна на общината.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините