Заместник-кмет на Смолян отново е публикувал имуществена декларация с „пропуски“

На снимката от ляво надясно: Кметът на Смолян Николай Мелемов, Цветан Цветанов и зам.-кметът Марин Захариев позират пред шатрата на ПП ГЕРБ в с. Баните на 6 май т.г., на която на винил са отпечатани „видимите резултати“ от управлението им.
Снимка: „Отзвук“

Зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев отново е подал декларация с невярно съдържание пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това е установила проверка на смолянското регионално издание„Отзвук“.

Касае се за декларацията за имущество и интереси на Захариев по чл. 35, ал. 1, т. 2 от Антикорупционния закон, подадена на 14 май т. г.

Декларацията можете да видите тук.

В нея зам.-кметът е посочил, че използва безвъзмездно апартамент от 63 кв. м., като в графата „Година на придобиване“ е написал „2018“. Става дума за апартамент ново строителство в сграда ул. „Дичо Петров“ в центъра на Смолян, в който живее със съпругата си. Жилището е закупено на 3 септември 2012 година от фирмата „Кей Зет Проджект” ЕООД, собственост на брат му Костадин Захариев. Публично известен факт е, че зам.-кметът живее във въпросното жилище не от 2018 г., а откакто е придобито напълно обзаведено през 2012 г. Негови съседи разказаха, че в апартамента е живял единствено той със съпругата му Екатерина, там се е родило и детето им през 2015 г.

Миналата година Марин Захариев не бе посочил пред Антикорупционната комисия, че използва този апартамент. В декларацията, подадена на 08.06.2018 г., в раздел 1.2 „Чуждо недвижимо имущество” той бе написал: „Нямам нищо за деклариране”.

Декларацията на Марин Захариев за 2018 г. вижте тук.

В интервю за „Отзвук“, дадено на 19 април т. г., на въпроса: „На какво се дължи този пропуск?“ Захариев отговори: „Ние решихме, така или иначе го има наличен, да го ползваме, и сме го ползвали в годините“. И повтори: „Действително ние го ползваме от няколко години, но основно през последните две. (….) През изминалата година имаше някакви тълкувания, че трябва да се декларира, кое колко се ползва през половината, през цялата година.“ – посочи в интервюто зам.-кметът, който по образование е юрист. 

Според закона: „Лицата, заемащи висши публични длъжности, са длъжни да декларират чуждото имущество над 10 хил. лева, което трайно ползват, независимо от основанията и условията на ползване“. За „трайно ползване“ според допълнителните разпоредби на закона се смята период по-дълъг от 3 месеца в рамките на една календарна година.

Защо Захариев е скрил от КПКОНПИ един публичен факт и вместо 2012 г. е написал 2018 г. в графата „Година на придобиване“ в декларацията си е въпрос, на който логичният отговор би бил, защото не иска да признае, че миналата година е подал декларация с невярно съдържание. Но така съзнателно е подал още една с невярно съдържание. В декларациите за конфликт на интереси, подадени пред Община Смолян, той никога не посочва, че има частен интерес към „Кей Зет Проджект” ЕООД. През миналата година той посочва, че съпругата му е спестила 48 хил. лева. И с тези пари е купила от фирма „Свефис“ Студио за красота на две нива с площ 78 кв. м. в блока, в който живеят. Как се е случило това, при положение, че през 2015 г. Екатерина Захариева излиза в майчинство, а за 2017 г. и 2018 г. доходите й, по неговите декларации, са общо 16 736 лева? Това поведение предизвиква още един основателен въпрос: „Само тези ли са неверните обстоятелства, които Марин Захариев е декларирал като лице, заемащо висша държавна длъжност?“ Отговор следва да даде Комисията за противодействие на корупцията след като извърши проверка, за която има достатъчно основания.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам