BG | EN

Зорница Даскалова твърди, че е имало натиск за прикриване на виновните за Търговския регистър

Зорница Даскалова, бивш изпълнителен директор на Агенцията по вписванията
Снимка: registryagency.bg

Бившата вече изпълнителна директорка на Агенция по вписванията Зорница Даскалова обяви, че с политически натиск е бил направен опит за отклоняване вниманието „от преките изпълнители и отговорните лица“ за срива на Търговския регистър. Това съобщава сайтът „Правен свят“.

Разкритието Даскалова прави в текста на оставката си, която депозира в петък пред министъра на правосъдието, а Цецка Цачева я прие незабавно. Даскалова заявява още, че разглежда оттеглянето си като дълг, вследствие на безпрецедентния срив на 9 август на Търговския регистър, администриран от Агенция по вписванията.

„Опитът да се отклони вниманието от преките изпълнители и отговорните лица, съгласно подписаните договори, ясно говори за политически натиск от определени групи хора и контролираните от тях субекти“, пише Даскалова до Цачева, без да назова конкретни имена на политици или партии. В началото на седмицата две политически централи – на БСП и на Демократична България поискаха от премиера освобождаването на Даскалова. Левицата поиска и оставката на Цецка Цачева, докато бившият правосъден министър Христо Иванов държеше Бойко Борисов да освободи именно шефката на Агенцията по вписванията. След като бе подканен от БСП и от Христо Иванов, Борисов също изрази недоволство от Даскалова. Ден по-късно Борисов привика Цачева на „Дондуков“ 1, а два часа по-късно от Министерство на правосъдието съобщиха в две изречения за освобождаването на Даскалова, което станало по нейно искане, припомня „Правен свят“.

В оставката си Зорница Даскалова посочва още, че „в Агенция по вписванията се намира цялата документация, доказваща взетите управленски решения от всеки ръководител (новоназначаван почти всяка година), както и документираното състояние на системите“. „Искрено се надявам да бъде оповестено какво е реалното състояние на тези изключително важни за държавата системи, предвид на наблюдаваните и цитирани по-горе процеси“, завършва оставката на бившата шефка на Агенцията по вписванията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините