Зимният курорт Банско се поставя под строга карантина

Снимка: „Благоевград нюз

Зимният курорт Банско е поставен под карантина. След трима заразени с коронавирус и опасност от разрастване на заразата, градът се поставя в пълна изолация за две седмици. Това съобщи на извънреден брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за противодействие на COVID-19 ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

От 19 ч. днес беше забранено влизането и излизането от града. Хората с постоянен и настоящ адрес в Банско могат да се приберат до 20 ч. на 18 март по домовете си. Забранява се излизането на хората по улиците без основателна причина, а такава, според Мутафчийски, е отиването до хранителни магазини, аптеки, здравни пунктове, банки, застрахователни институции и бензиностанции. Хотелите ще могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи.

Само автомобили, които доставят стоки от първа необходимост, лекарства и храни ще бъдат пускани в града. Ще бъдат допускани и превозните средства на фирмите, извършващи комунални услуги.

Останалите в курорта 200 чуждестранни туристи ще бъдат контролирано изведени за напускане на страната. „На територията на Банско има около 200 чуждестранни туристи. Вече сме се свързали с посолствата на техните държави и по-големите групи в рамките на 24 часа ще могат да напуснат града, а останалите ще са под карантина и ще трябва да спазват всички мерки“, допълни външният министър Екатерина Захариева. Тя уточни, че туристите в курорта не са много и голяма част от тях вече са си тръгнали. Британски и израелски туристи са напуснали Банско днес и предишния ден.

Вътрешният министър Младен Маринов призова всички граждани и медиите да спазват стриктно разпоредбите и да не нарушават карантината, като припомни, че според новите законови разпоредби се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба за нарушаване на карантината.

По-рано днес предложение за карантина в курорта направи главният прокурор Иван Гешев. Това стана по време на извънредното заседание на Правната комисия в Народното събрание.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам